El Consell Comarcal demana al Govern mantenir el cicle formatiu de Puig-reig i crear estudis universitaris al Berguedà

El ple de l'ens comarcal també insta el Departament d'Educació a concedir el cicle superior sobre Desenvolupament d'Aplicacions i Sistemes Informàtics que demana el Serra de Noet

Redacció
02 de juny del 2022
El ple del Consell Comarcal del Berguedà d'aquest dimecres
El ple del Consell Comarcal del Berguedà d'aquest dimecres | CCBerguedà
El ple del Consell Comarcal del Berguedà ha acordat demanar al departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya que mantingui el cicle formatiu de productes alimentaris de l’institut de Puig-reig, que atengui les demandes de nous cicles fetes per altres centres de la comarca i que creï estudis universitaris. L’acord s’ha pres per unanimitat en la sessió plenària celebrada aquest dimecres.

La consellera comarcal d'Ensenyament, Araceli Esquerra, ha exposat que en el seu dia "vam tenir coneixement de la decisió del departament d’Ensenyament de reduir l'oferta d’estudis postobligatoris a la comarca amb la previsió del tancament del cicle formatiu d’elaboració de productes alimentaris que es feia a l'Institut de Puig-reig".

Aquest cicle es va iniciar "per la demanda feta per l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà davant la necessitat d’empreses associades de disposar de personal qualificat en un camp amb gran pes a la comarca". Aquestes empreses del sector agroalimentari es van comprometre a acollir els alumnes en pràctiques. Així mateix, l’Ajuntament de Puig-reig va efectuar una important inversió en equipament per tal de poder posar el cicle en funcionament i l’institut s’hi va implicar.

Esquerra ha valorat el fet que "els joves migrats sols que resideixen als centres d’acollida de Puig-reig, Gironella i Berga accedien a aquest recurs, que està molt ben valorat perquè evita el desplaçament fora de la comarca, per la seva qualitat i per les expectatives d’ocupabilitat que generava". A més, un altre dels actius d’aquest cicle és que ja hi havia alumnes interessats pel pròxim curs.

Per tot plegat, el ple del Consell, per unanimitat, ha acordat demanar al Departament d’Educació que es mantingui el cicle d’elaboració de productes alimentaris de l’Institut de Puig-reig. I també que concedeixi els cicles que se li han demanat des de centres berguedans. Per una part, Ensenyament ha atorgat el cicle superior d’Integració Social a l’Institut Guillem de Berguedà, però, en canvi, ho ha fet al Serra de Noet, que havia demanat el cicle superior de Desenvolupament d'Aplicacions i Sistemes Informàtics.

El mateix acord preveu sol·licitar al Departament la creació d’oferta d’estudis universitaris a la comarca, en àmbits relacionats amb les línies de desenvolupament estratègic del Berguedà, com l’esportiu. "Aquesta oferta donaria continuïtat als cicles formatius de grau superior d’Ensenyament i Animació Socioesportiva", ha assenyalat Esquerra. Les propostes aprovades tenen com a fi "la retenció de talent a la comarca". En aquest sentit, una de les actuacions estratègiques en l’àmbit educatiu "és una bona oferta d’estudis postobligatoris, amb cicles mitjans i superiors, però que també n'inclogui d'universitaris", ha dit la consellera.

Per la seva banda, Abel Garcia, el conseller de Mobilitat ha constatat que el Berguedà "té un problema estructural de mobilitat per la qual cosa és imprescindible tenir una oferta de qualitat a la comarca per evitar l’abandonament escolar en els cicles superiors o la fuga de talent". Garcia ha conclòs que potenciar l’oferta educativa en comarques rurals com el Berguedà "evita el desequilibri territorial i millora la competitivitat".