Vallcebre ofereix «facilitats» a qui llogui un nou habitatge de l’antiga masia de Castellnou

L'objectiu és que s'hi instal·lin famílies o persones joves per contribuir a la lluita contra el despoblament del municipi

NacióBerguedà
31 de maig del 2022
Actualitzat a les 20:28h
La Masia de Castellnou.
La Masia de Castellnou. | Ajuntament de Vallcebre
L’Ajuntament de Vallcebre ha obert el termini del concurs públic per a l’adjudicació del pis situat a la primera planta de l’antiga masia de Castellnou, de propietat municipal i situada al nucli urbà del poble. L’objectiu és que s’hi instal·lin famílies o persones joves, preferiblement amb infants en edat escolar, que hi puguin tirar endavant el seu projecte de vida, traslladar-hi el seu negoci o projecte laboral, i contribuir a dinamitzar el municipi en diferents aspectes (culturals, esportius o econòmics, entre altres.

Des de l’Ajuntament s’ofereixen les màximes facilitats per a les persones interessades: lloguer de 7 anys prorrogable, un lloguer de 478 € mensuals, beneficis fiscals, connexió a la xarxa de calor municipal per subministrament d’aigua calenta i calefacció a través de caldera de biomassa municipal, assessorament tècnic i acompanyament des de l’Agència del Berguedà en cas que es  pretengui posar en marxa un negoci o activitat, i suport tècnic a l’hora de tramitar possibles subvencions.

El concurs dona continuïtat a la feina feta al municipi durant la darrera dècada en polítiques d’habitatge social, que ha culminat amb el projecte "Viure a Vallcebre", impulsat des del mateix Ajuntament. El propòsit és clar: lluitar contra el despoblament del municipi, afavorint que s’instal·lin a viure noves famílies al poble, que la població jove no n’hagi de marxar, i que aquells qui van haver de marxar-ne ara es puguin plantejar de tornar-hi.

Castellnou és una antiga masia de propietat municipal situada al nucli urbà del poble, que ha estat completament rehabilitada durant els darrers anys i disposa de tots els serveis. Ocupa un solar de 750 metres quadrats, i té 330 metres quadrats construïts dividits en 3 nivells: Un soterrani de 36 metres quadrats, que s’utilitza com a local i està connectat a la planta baixa. La planta baixa té 92 metres quadrats útils, i actualment està destinat a habitatge en règim de lloguer, a través d’un altre concurs públic realitzat el 2019.

Per la seva banda, la primera planta -que és objecte d’aquest concurs- disposa d’un habitatge totalment reformat i a punt per entrar-hi a viure amb 3 habitacions dobles, traster, cuina equipada i 95 metres quadrats útils. També cal sumar-n'hi un jardí de 100 metres quadrats aproximadament.

Vallcebre és un petit poble de muntanya de l’alt Berguedà amb un entorn natural espectacular, bones comunicacions i serveis (a 25 minuts de Berga i a 1 hora i 25 minuts de Barcelona). Compta amb servei de transport escolar, dispensari mèdic, serveis socials, connexió 4G/5G i la previsió d'instal·lar-hi fibra òptica durant el 2022.

Tot i que la seva població amb prou feines supera els 250 habitants, disposa d’un teixit associatiu molt dinàmic, amb una important oferta d’activitats culturals, festives i esportives al llarg de l’any. Un dels punts forts de Vallcebre és la seva escola pública d’infantil i primària, amb 16 alumnes escolaritzats i amb un projecte pedagògic innovador (integrada a la xarxa escola Nova Segle XXI i a la xarxa escoles verdes). El centre també compta unes instal·lacions de 2.000 metres quadrats, que inclouen un menjador municipal amb cuina pròpia, monitoratge i elaboració diària de menjars amb productes quilòmetre 0.

Com presentar la sol·licitud?
Les persones interessades a aplicar al concurs públic hauran de presentar tota la documentació requerida abans de l’11 de juliol de 2022. Segons les bases del concurs, es valoraran els àmbits següents: aspectes sociodemogràfics (fins a 80 punts), aspectes socioeconòmics (10 punts) i altres millores (10 punts). Tota la informació sobre aquest concurs es pot consultar a la pàgina web de Vallcebre, on es poden descarregar tots els impresos de sol·licitud.

Aquest projecte s’ha estat treballant des de l’Ajuntament de Vallcebre des de l’any 2014, amb la col·laboració econòmica i assessorament de la Diputació de Barcelona, i el suport tècnic de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i del Consell Comarcal del Berguedà. S’hi ha invertit 150.000 € aproximadament, dels quals 110.000 € han estat aportats per la Diputació de Barcelona, i els restants han estat assumits per l’Ajuntament amb recursos humans i materials propis.