Els primers exàmens de Selectivitat, assequibles pels estudiants berguedans

Un total de 753 alumnes del Bages, Berguedà i Moianès s'han aplegat a Manresa per fer les proves que els duran a cursar estudis superiors o universitaris

Aina Font Torra
09 de juny del 2015
Actualitzat a les 18:12h
Estudiants de Batxillerat surten de la UPC després de l'examen de selectivitat.
Estudiants de Batxillerat surten de la UPC després de l'examen de selectivitat. | Aina Font Torra

Estudiants de Batxillerat surten de la UPC després de l'examen de selectivitat. Foto: Aina Font Torra


Els exàmens de castellà i català han estat els que han donat el tret de sortida a les PAU d'aquest any. 594 estudiants del Bages, 130 del Berguedà i 29 del Moianès s'han reunit a l'UPC, la FUB i l'institut Lacetània de Manresa per dur a terme les proves, 53 menys que l'any passat, que el nombre d'examinats va ascendir a 647.

Al Lacetània s'hi han aplegat els alumnes dels instituts Lluís de Peguera, Gerbert d'Aurillac (Sant Fruitós de Bages) i Guillem de Berguedà (Berga); a la FUB, els batxillers de l'institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet), de l'IES d'Auro (Santpedor), de l'IES Llobregat (Sallent), de l'institut Miquel Bosch i Jover (Artés) i de La Salle i i la Joviat de Manresa. En els altres dos tribunals de Manresa situats a l'UPC hi han anat estudiants de l'IES Francesc Ribalta i l'Escola Arrels de Solsona, de l'institut Pere Fontevila de Gironella, de l'Escola Xarxa de Berga, del Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, de l'Escola Diocesana de Navàs, de l'institut Alt Berguedà de Bagà, de l'IES Sant Ramon de Cardona, del Mig-Món de Súria, de l'IES Moianès de Moià, de l'IES Puig-Reig i dels centres educatius manresans Les Dominiques (FEDAC), Guillem Catà, Cal Gravat, Lacetània i Pius Font i Quer. 

A les nou del matí d'aquest dimarts, els de segon de batxillerat s'han enfrontat a l'examen de la primera matèria comuna, castellà, una prova que, a trets generals, els alumnes del Berguedà han trobat fàcil, assequible i curta. Dues hores més tard -a les onze- ha estat el torn del test de llengua catalana -també matèria comuna-, que ha rebut bones crítiques, tot i que, tal com han afirmat alguns estudiants a Manresainfo.cat, "ha estat una mica més complicat que el de castellà, sobretot pel que fa a la gramàtica". Les altres dues assignatures comunes -llengua estrangera i història o filosofia- s'efectuaran demà dimecres a partit de dos quarts de nou del matí. 

Tots els estudiants que ho desitgin -depenent de la nota que necessitin per entrar a la carrera que voldran fer- també es podran examinar de matèries específiques. Amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, obtingudes en matèries vinculades als estudis que es vulguin cursar, es calcularà la nota d'admissió que pot arribar fins als 14 punts. Les notes obtingudes en les matèries de la fase específica caduquen als dos anys, a diferència de la fase general que tenen validesa indefinida. 

Els estudiants opinen

Des de Manresainfo.cat s'ha demanat una valoració a uns quants alumnes que s'han traslladat a fer les PAU a Manresa dels exàmens de castellà i català. Aquestes han estat les respostes:

 
MÒNICA FORNELLS. Batxillerat Artístic Plàstic. Lluís de Peguera. 

El de català m'ha anat millor que el de castellà.





 
PAU DE LAS HERAS. Batxillerat Tecnològic. Lluís de Peguera.

El de castellà m'ha anat millor que el de català, perquè les preguntes eren menys rebuscades.




 
GLÒRIA SANTAEULÀLIA. Batxillerat Científic. Guillem de Berguedà.

M'han anat prou bé; millor el de castellà que el de català. La part comuna de català l'he trobat llarga en comparació amb la de castellà que ha estat curta i fàcil.



 
MARC RUBIO. Batxillerat Científic. Lacetània.

Clarament el de castellà ha estat més fàcil que el de català. Amb el de català he mirat les dues opcions que ens posaven i m'ha costat bastant escollir-ne una perquè no hi havia gaire diferència entre les dues.



 
ALBERT MANYOSES. Batxillerat Científic. Escola Arrels.

El de català m'ha anat una mica millor, tot i que hi havia preguntes que descomptaven encara que no les responguessis.




 
LLUC SOSA. Batxillerat Social-humanístic. INS Moianès

El de castellà m'ha anat prou bé i el de català perfecte, perquè hi havia bastanta sintaxi i a mi se'm dóna molt bé.




 
ORIOL PONS. Batxillerat Tecnològic. Alt Berguedà.

Els he trobat molt fàcils, potser una mica més el de castellà.





 
IRENE ANGLADA. Batxillerat Humanístic. Pius Font i Quer.

La gramàtica del de català m'ha anat bastant malament, comparat amb la del castellà, que l'he trobat molt fàcil.




 
FARAH MEHAND. Batxillerat Social. Guillem Catà.

La part comuna de castellà l'he trobat molt més fàcil en comparació amb la de català.





 
PAULA MACIAS. Batxillerat Social-econòmic. La Salle

El de castellà l'he trobat més fàcil que el de català, perquè era més d'escriure. En el de català hi havia massa gramàtica.