El Consell amplia el servei d'autocars de Patum a 4 dies: dimecres, dijous, divendres i dissabte

Els interessats ja poden comprar els tiquets a un dels 16 ajuntaments que hi participen, tenen temps fins al 10 de juny

Joan Obiols
26 de maig del 2022
Actualitzat a les 18:40h
Autobús de Berga
Autobús de Berga | Flickr
El Consell Comarcal del Berguedà amplia el servei d’autocars de Patum, que passa a oferir-se de tres a quatre dies per tal de donar cobertura a les necessitats de la ciutadania, especialment dels joves. Enguany, no només es prestarà el dimecres, dijous i dissabte de Corpus -com l'any 2019-, sinó que també s’oferirà el divendres, és a dir, els dies 15, 16, 17 i 18 de juny, respectivament. En total quatre dels cinc dies que dura la festa.

El president del Consell Comarcal, Josep Lara i el conseller de Mobilitat, Abel Garcia han fet la presentació del dispositiu aquest dijous. Han explicat que el servei està pensat per oferir una alternativa de transport públic a les persones que volen assistir a la Patum sense haver d’utilitzar els vehicles privats. Lara ha valorat "la tranquil·litat que aquests autocars donen a les famílies que saben que els seus fills gaudeixin d’un transport segur i no han d'agafar el cotxe per anar i tornar de la festa". El president també ha destacat la bona entesa amb els responsables dels ajuntaments participants amb qui s’ha dut a terme diferents reunions de coordinació per muntar la logística necessària.

El cost del servei els 4 dies de Patum s'estima que superi els 24.000 euros i els 28 autocars mobilitzats el 2019. La previsió és que el nombre d'inscrits d'enguany dobli la xifra de l'última Patum, aproximant-se als 2.000 usuaris a tot el Berguedà. De manera que, amb tota probabilitat, hi haurà un augment en el nombre de busos i en el cost total del servei. El Consell Comarcal del Berguedà és qui assumeix la logística, contractació i finançament del dispositiu. Per la seva banda, el conseller de Mobilitat, Abel Garcia, ha explicat que s'havia plantejat als diferents ajuntaments ampliar el servei a diumenge, amb la condició que les administracions municipals assumissin els costos, mentre que el Consell s'encarregaria de la logística i la contractació. Garcia ha declarat que no s'ha tancat la proposta perquè no va rebre "interès" per part dels consistoris.

Els 16 municipis participants són Avià, Puig-reig, Casserres, Montmajor, Gironella, Olvan, Vilada, Borredà, Cercs, Guardiola de Berguedà, Vallcebre, Saldes, Gósol, Bagà, La Pobla de Lillet i Sant Julià de Cerdanyola. L’acció l’organitza l’Oficina Jove del Berguedà i el Servei Comarcal de Joventut del Consell Comarcal del Berguedà, amb la col·laboració de les respectives regidories de Joventut.

Les persones interessades s’han d’adreçar al seu ajuntament. Poden adquirir el seu tiquet a partir d'aquest dijous i fins al 10 de juny, amb un cost de 3 euros (anar i tornar) per dia. Els horaris de sortida són, aproximadament, entre les 19.30 i les 20 hores, depenent de cada municipi. La tornada serà a les 5 de la matinada des de la Plaça Gernika de Berga. Personal del Consell Comarcal del Berguedà vetllarà en la vigilància i control dins els autocars i el bon funcionament del dispositiu. És indispensable que els menors d’edat presentin l’autorització paterna/materna en el moment de recollir el tiquet, que es pot descarregar en aquest enllaç
 

Horaris dels busos de la Patum 2022. Foto: Consell Comarcal del Berguedà


L'objectiu d'aquest servei és "minimitzar els riscos i donar tranquil·litat a les famílies i a les autoritats de seguretat". El conseller Garcia ha explicat que l'ampliació del transport a divendres és, en gran part, degut "al potencial dels concerts de les barraques". Així mateix, el conseller ha destacat que el servei "no ha parat d’ampliar-se" des que va entrar en funcionament. "Això demostra la bona acceptació que té i que és una opció útil i pràctica", ha defensat.

Per altra banda, Garcia ha avançat que s'està estudiant aplicar una prova pilot de transport col·lectiu en alguna de les festes majors d’enguany "per facilitar la mobilitat dels joves i disminuir els riscos a la carretera". "Hem de facilitar-los l'accés a l’oci, han perdut dos anys de la seva vida amb els tancaments de la pandèmia i ara és hora de recuperar-ho. Aprofitem aquest primer estiu de normalitat per activar tots els projectes de joventut i salut", ha declarat el conseller.

Campanya per una Patum segura
El Consell Comarcal del Berguedà durà a terme una campanya perquè els joves gaudeixin d’una Patum segura facilitant-los tota la informació relacionada amb els serveis del punt lila durant la Patum o el dispositiu especial d’autocars de la festa a través de la seva aplicació Gender

Aquesta aplicació és una eina creada pel Servei d’Informació i Atenció a les Dones i el Servei d’Atenció Integral LGTBI del Consell Comarcal del Berguedà. S’adreça a nois i noies d’entre 14 i 25 anys i el seu objectiu és prevenir les violències masclistes i la LGTB-fòbia. Els usuaris dels autocars es podran descarregar els serveis que els ofereix el Consell Comarcal a través d’un codi QR que trobaran a l’entrada dels vehicles.