La Generalitat i l'Ajuntament firmaran al juny el conveni que atorga 100.000 euros a la Patum cada any fins al 2025

Es tracta de l'últim pas per formalitzar el compromís del Govern de finançar el Corpus de Berga amb una partida econòmica única, fixa i estable

Joan Obiols
26 de maig del 2022
Actualitzat a les 20:23h
El conveni planteja un conjut d'objectius que s'han d'assolir amb la injecció de diners
El conveni planteja un conjut d'objectius que s'han d'assolir amb la injecció de diners | ACN

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha anunciat aquest dimecres que la Generalitat i l'Ajuntament de Berga firmaran durant aquest juny el conveni que atorga una subvenció de 100.000 euros a la Patum cada any fins al 2025. Garriga ha declarat que d'aquesta manera es donarà "més suport i més estable" a la festa per "millorar-ne l’organització i el manteniment dels seus materials tradicionals". Es tracta de l'últim pas per formalitzar el compromís de la Generalitat de Catalunya de finançar el Corpus de Berga.

La regidora de Patum, Roser Valverde, ha detallat a NacióBerguedà que aquesta partida de finançament correspon a una subvenció nominativa, diferent de les rebudes fins ara. Aquesta queda recollida als pressupostos de la Generalitat a través d'una partida concreta. El conveni que s'ha de signar és un document que estableix els criteris de col·laboració entre les dues administracions i assenyala els objectius que s'han d'assolir amb la injecció econòmica. Entre les accions que planteja hi ha el desplegament d'iniciatives de consum responsable i campanyes de prevenció de la violència sexual i la LGTBI-fòbia, el reforç als treballs de conservació de les figures i la millora en la difusió de la festa i la marca Patum. Algunes ja s'estan treballant i van en sintonia amb el plantejament de "transformar el model de la Patum" que treballen el Patronat i l'Ajuntament.

El conveni té una durada de 4 anys, però es podrà renovar i ampliar durant aquest període. En aquest sentit, la regidora es mostra optimista i confia que la festa seguirà disposant de la partida econòmica en els pròxims anys: "La nostra voluntat és que es mantingui i que s'ampliï". És la primera vegada que l'Ajuntament rep una subvenció d'aquestes característiques per part de la Generalitat. En aquest sentit, Valverde ha destacat la importància del fet: "És una partida única, exclusiva i estable per la Patum". "Abans havíem de competir amb festes majors per aconseguir alguna subvenció. El 2021, per exemple, només vam rebre 15.000 euros", explica. 

La demanda d'un finançament just per la Patum té molts capítols i ve de lluny, tal com ha recordat Valverde, "fa molts anys que es batalla". La regidora ha destacat que el punt d'inflexió va ser la roda de premsa que van oferir conjuntament, el juny del 2021, els caps de colla de totes les comparses i els representants de tots els grups municipals de l'Ajuntament per reclamar a la Generalitat un finançament estable per la festa. Finalment, el passat novembre, es va obtenir el compromís del Govern de la Generalitat de finançar el Corpus de Berga amb 100.000 euros cada any fins al 2025.

Arxivat a