La Berga Trail 2022 decidirà els campions de Catalunya de curses d'ultra resistència per muntanya

L'organització treballa amb la idea de generar el menor impacte possible en el medi ambient: col·locarà una quinzena de contenidors al recorregut i oferirà bosses compostables als corredors

Joan Obiols
25 de maig del 2022
Actualitzat a les 12:23h
Abel Garcia, Judit Franch, Josep Lara, Isaac Santiago i Roger Embid
Abel Garcia, Judit Franch, Josep Lara, Isaac Santiago i Roger Embid | Joan Obiols
Tot a punt perquè el pròxim 3, 4 i 5 de juny Berga torni a esdevenir l'epicentre del trail running al país. Aquesta vegada, amb la disputa del campionat de Catalunya de curses d'ultra resistència per muntanya de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), que decidirà els millors atletes catalans d'aquesta modalitat amb la celebració de la prova reina, la Ultra Ensija, de 60 quilòmetres i 3.413 metres de desnivell positiu, que fa el salt de Berga a Saldes recuperant alguns traçats del Camí dels Bons Homes.

Alhora, es disputarà la Trail Figuerassa, de 27 km i 1.686 metres de desnivell positiu, que reinventa la baixada. Enguany, els corredors que arribin a l'aparcament de la pista d'esquí dels Rasos de Peguera hauran de desviar-se direcció al Xalet dels Rasos per emprendre la tornada a Berga a través del Torrent dels Porxos, el Pla de Campllong, el Pi de les Tres Branques i el Camí de l'Aigua. Amb aquest nou traçat, "recuperem camins que havien quedat oblidats", ha explicat el director de cursa, Roger Embid.

Per altra banda, es manté el mateix format per la Trail Queralt, de 14 km i 1.000 metres positius, que portarà els esportistes a enfilar l'exigent pujada fins a la Figuerassa i dirigir-se fins al pla de Corbera, on iniciaran la baixada fins a Berga passant per Espinalbet, el Torrent de Tagast i Queralt. Les tres proves es disputaran el dissabte, 4 de juny, amb sortida i arribada a la plaça Cim d'Estela de Berga. Pels més petits, el diumenge tornarà a celebrar-se una nova edició a Corbera de la Berga Trail Kids, que tancarà el primer circuit català d'escoles de trail.

Des dels Mountain Runners del Berguedà -organitzadors de la prova- i en col·laboració amb el Consell Comarcal del Berguedà, es treballa perquè l'esdeveniment tingui el menor impacte possible en el medi ambient. En aquest sentit, es col·locaran una quinzena de contenidors amb totes les fraccions al llarg del recorregut de la cursa perquè els participants i el públic tinguin facilitats per separar correctament els residus. En aquesta línia, s'oferiran bosses compostables als atletes perquè puguin llançar-hi les restes orgàniques i s'utilitzaran cintes biodegradables per marcar el recorregut. 

El president del Consell Comarcal, Josep Lara ha reivindicat la voluntat de l'organització que "la petjada de la cursa sigui verda". Per la seva banda, la presidenta dels Mountain Runners del Berguedà, Judit Franch, ha explicat que la prova treballa des de fa anys perquè l'impacte mediambiental sigui el mínim: "Ens ha costat, però treballarem per mantenir-ho", ha dit. 

Per la seva banda, el conseller d'Esports, Abel Garcia, ha destacat la feina dels Mountain Runners de crear "escola" per a futures promeses de les curses de muntanya. Garcia ha reafirmat el compromís del Consell "a donar suport al teixit d'entitats de la comarca" i ha destacat "l'impacte econòmic" que generen esdeveniments d'aquest tipus al Berguedà, el qual "vol esdevenir un territori referent dels esports en el medi natural".

El regidor d'Esports de l'Ajuntament de Berga, Isaac Santiago, ha agraït la tasca dels Mountain Runners i la FEEC, i ha mostrat satisfacció per "tornar a rebre un campionat de Catalunya a Berga". 

Les inscripcions seguiran obertes per a totes les modalitats fins al 2 de juny. L'organització ha xifrat en 300 el nombre de participants apuntats fins al moment, però espera repetir els 500 atletes de l'edició passada. 
Arxivat a