El projecte Betula inicia una nova edició amb una xerrada sobre l’estat dels boscos del Cadí-Moixeró

La conversa vol posar èmfasi en la gestió forestal del parc natural en un context de canvi climàtic i grans incendis

Redacció
24 de maig del 2022
Actualitzat el 25 de maig a les 9:26h
El Pedraforca, al Berguedà, forma part del parc natural del Cadí-Moixero
El Pedraforca, al Berguedà, forma part del parc natural del Cadí-Moixero | Quim P. Casadesús
El projecte Betula inicia l’edició d’enguany amb una xerrada sobre l’estat dels boscos del Cadí-Moixeró en un context de canvi climàtic i grans incendis forestals. L'acte se celebrarà el pròxim dissabte 28 de maig a Tuixent, coincidint amb la 22a festa trementinaires al centre de Flora de Tuixent.

La conversa comptarà amb quatre ponents experts: Marc Castellnou, inspector en cap del Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat de Catalunya; Jordi Garcia, director del parc natural del Cadí-Moixeró; Eduard Plana, cap d'àrea de política Forestal i Governança del Risc el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya i Mercè Colomina, enginyera forestal de la Cerdanya. L'encarregada de donar la benvinguda serà Marta Poch, alcaldessa de Tuixent. Finalment, Moisès Masanes, alcalde de Saldes, tancarà el col·loqui.

Cap on tendeixen els boscos del Cadí-Moixeró? Quins riscos afronten en un context de canvi climàtic i grans incendis forestals? Aquestes són algunes de les qüestions que s'abordaran en l'acte, que vol posar èmfasi en la gestió forestal del parc natural amb els condicionants actuals: els boscos han crescut en extensió i espessor, el paisatge s'ha homogeneïtzat, el canvi climàtic s’imposa, els usuaris han canviat i la vulnerabilitat i risc d’incendis dels boscos del Pirineu ha incrementat notablement.

La cooperativa l'Arada Creativitat Social torna a posar en marxa les xerrades i debats del projecte Betula: un projecte participatiu de promoció dels pobles del parc natural del Cadí-Moixeró a través de la divulgació de la història ecològica i social del territori, de la creació d’espais de debat i de l’acompanyament a iniciatives locals. Des del 2019 el projecte es pregunta "Com ha canviat el paisatge del Cadí-Moixeró l’últim segle? Quin paper hi té el canvi climàtic? Ens agraden aquests canvis? Com hi podem intervenir?", en divulga els resultats, recull propostes i iniciatives ja en marxa, i els dona suport.

Amb aquest primer acte s’inicia una nova edició amb un seguit d’activitats, tallers i serveis que duraran fins a finals d’any i que se celebraran pel Cadí-Moixeró tractant temes d’interès per l’entorn: la caça, la massificació dels espais naturals o la cultura popular en seran alguns. Pròximament, es presentarà la revista d’història socioecològica que recull tots els tallers i les entrevistes d’història de vida que s’han anat fent al llarg dels últims anys per aprofundir en la memòria popular del territori. És la vuitena revista del projecte i es pot consultar al web betula.larada.coop.

El projecte Betula és finançat per la convocatòria de subvencions al parc natural del Cadí-Moixeró, de subvencions destinades als espais naturals de Catalunya, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020 per a l’any 2022, l’ajuntament de Saldes, de Bagà, de Vallcebre i de Castellar de n’Hug, via la Diputació de Barcelona, i l’Agaur. Les entittats col·laboradores són el parc natural del Cadí-Moixeró, l'Erol, Reviure a les Valls, el Grup d'Amics de Montellà, l'Institut d'Estudis Ceretans i el Grup de Recerca de la Cerdanya. L'acte es durà a terme amb el suport i col·laboració de l'ajuntament de Josa i Tuixent i la comissió organitzadora de la festa de les trementinaires.