L'ACEB es conjura amb Foment del Treball per ser «més influents» en l'esfera política

La patronal d'empresaris de Catalunya assenyala "la falta de sòl industrial" com el principal escull que impedeix el desenvolupament econòmic del Berguedà

Joan Obiols
20 de maig del 2022
Actualitzat a les 17:47h
Josep Sánchez Llibre, Josep Maria Serarols i Helena de Felipe
Josep Sánchez Llibre, Josep Maria Serarols i Helena de Felipe | Joan Obiols
L'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà, encapçalada pel seu president, Josep Maria Serarols, s'ha reunit aquest divendres amb diversos representants de la principal organització patronal d'empresaris de Catalunya, Foment del Treball, entre els quals hi havia el seu president, Josep Sánchez Llibre, i la presidenta de la patronal de la petita i mitjana empresa de Catalunya Fepime, Helena de Felipe. En la trobada, Foment s'ha conjurat a dotar la patronal berguedana de les "eines necessàries" perquè esdevingui un lobby "més influent" en l'esfera política de Catalunya, Espanya i Europa.

Helena de Felipe ha fet públic que Fepime ha iniciat un procés d'integració amb Foment del Treball per "reforçar la petita i mitjana empresa". A la comarca, 9 de cada 10 empreses són pimes. Per tant, els moviments que es generin a partir d'aquesta unió s'haurien de notar -especialment- entre la patronal berguedana. Helena de Felipe ha explicat que aquest procés portarà a la creació d'un consell territorial de pimes on l'ACEB hi serà present com a representant del Berguedà. Aquest òrgan estarà format per un total de 23 territorials, les quals exposaran les seves inquietuds per traçar conjuntament un pla de treball. Helena de Felipe ha defensat que aquest espai "donarà força al teixit empresarial del Berguedà per ser més efectiu i competitiu a l'hora d'afrontar les problemàtiques estructurals i conjunturals que arrossega".

Per la seva banda, Josep Sánchez Llibre, ha destacat que l'absorció de Fepime per part de Foment dotarà l'ACEB "de més eines i influència perquè pugui representar -encara- amb més força les pimes de la comarca". "Posarem a disposició de la patronal berguedana tots aquells elements digitals i eines que estiguin a la nostra disposició perquè sigui la veu potent, representativa i directe de les petites i mitjanes empreses del Berguedà a Foment i a tot el territori català", ha detallat.

Sánchez també ha destacat que el consell territorial serà un espai que "millorarà la comunicació entre les diferents patronals del territori". Per últim, ha remarcat que treballarà perquè l'ACEB "es consolidi" com la principal patronal d'empresaris de la comarca en defensa dels autònoms, les empreses petites, mitjanes i familiars.

"Comarca de pas i sense sòl industrial"
En la trobada, l'ACEB ha exposat a Foment algunes de les mancances que cal resoldre amb "més urgència" per assegurar el desenvolupament econòmic de la comarca. Josep Maria Serarols ha denunciat, per una banda, el tracte que rep el Berguedà per part de les administracions: "Volem ser tractats com una comarca de primera, i no com un territori de pas". El president de la patronal berguedana ha reclamat que es doni "prioritat a inversions per complementar polítiques d’equilibri territorial". Per l'altra banda, Serarols ha parlat de la falta de sòl industrial i de "la urgència" de construir el Polígon Industrial d'Olvan, el dirigent ha remarcat la importància de tenir nous terrenys perquè hi ha empreses a la comarca que volen ampliar les seves instal·lacions i no poden fer-ho.

Sobre aquest afer, el president de Foment ha remarcat que és el problema "més rellevant" que cal solucionar a curt termini: "El Berguedà necessita indústries per prosperar. La manca de terreny industrial impedeix la reindustrialització de la comarca i l'arribada de nova indústria". Això, segons Sànchez, fa que, ara mateix, el Berguedà "jugui a segona divisió, quan el què vol és jugar la Champions". Per fer-ho, ha insistit, "necessita sòl industrial perquè les empreses existents puguin desenvolupar-se i n'aterrin d'altres". Tot això passa per la finalització del projecte del Polígon d'Olvan: "Hi posarem tots aquells recursos i influència perquè la Generalitat ho tiri endavant en els pròxims 2 anys", ha dit Sànchez.