En marxa la campanya per reduir els incendis causats pel borrissol

Els Agents Rurals, el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) inicien els treballs de ruixat en zones d'afluència de gent a la Catalunya Central, Barcelona, Lleida, Penedès i les Terres de l'Ebre

Redacció
13 de maig del 2022
Actualitzat a les 12:26h
El GEPIF aplicacant aigua sobre el terreny cobert de borrissol
El GEPIF aplicacant aigua sobre el terreny cobert de borrissol | Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
El Cos d’Agents Rurals, El Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) han posat en marxa la campanya per prevenir els incendis forestals que tenen el seu origen en el borrissol que produeixen els arbres de ribera, sobretot el pollancre (Populus nigra) o l’àlber (Populus alba). Les actuacions han començat aquesta setmana a les comarques de Lleida i finalitzaran a principis de juny a la part més oriental del país. L’operatiu compta amb prop de 50 agents que fan treballs de ruixat amb aigua per compactar el borrissol, minimitzar l’oxigen, i reduir-ne el risc de combustió.

La campanya, que es realitza cada any des del 2011, té com a objectiu la prevenció de danys personals i materials, sense oblidar la importància biològica d’aquests espais. Cal tenir en compte que les riberes són corredors biològics on habiten multitud d’espècies de fauna, especialment ocells, que en aquesta època inicien el període reproductor. També s’eviten danys a propietats privades, plantacions forestals i cultius d’arbres fruiters.

La iniciativa preveu actuar especialment en llocs d’afluència de gent, com carreteres, marges de camins o àrees recreatives de les següents vagueries: Barcelona (Baix Llobregat, Garraf, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental),  Catalunya Central (Berguedà, Anoia, Solsonès, Bages i Osona), Lleida (Noguera i Segrià), Penedès (Alt Penedès), Terres de l’Ebre (Baix Ebre i Ribera d’Ebre).

Precisament, aquest cap de setmana passat, s’ha produït un incendi a Seròs (Segrià), que ha afectat una superfície aproximada de 46,50 hectàrees de bosc de ribera, segons dades provisionals. La principal hipòtesi dels Agents Rurals, que n’investiguen les causes, és que  l’origen hauria estat l’activitat d’una acampada il·legal en un indret amb acumulació de borrissol de xop o pollancre.

Borrissol inflamable
La pol·linització del pollancre (Populus nigra), que es fa en aquesta època de l’any, allibera unes llavors minúscules amb llargs pèls cotonosos. En zones on hi ha molts exemplars d’aquest tipus d'espècie es creen àmplies cobertes blanques sobre el terra amb una inflamabilitat molt elevada, que esdevé un problema de risc d’incendi quan aquestes zones conflueixen amb l’activitat humana.

Els treballs de la campanya consisteixen en dues mesures principals: l’aplicació d’aigua sobre el terreny cobert de borrissol i la clausura temporal de barbacoes en àrees recreatives on hi hagi acumulació de borrissol, de manera que no pugui suposar un major risc d’incendi.