El Museu de la Colònia Vidal s'implica en la celebració dels 50 anys del poemari «La fàbrica» de Miquel Martí i Pol

L'equipament impulsarà la creació d'una obra artística, espectacles performatius i una exposició itinerant durant l'estiu

Redacció
12 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:47h
La Fundació Miquel Martí i Pol coordina el projecte
La Fundació Miquel Martí i Pol coordina el projecte | Ajuntament de Puig-reig
El Museu de la Colònia Vidal i l’Ajuntament de Puig-reig s’han implicat al projecte "La fàbrica 50 anys", impulsat de forma coral i en xarxa per tot el territori industrial català, amb l’objectiu de difondre el llegat universal del poemari "La fàbrica" de Miquel Martí i Pol, mig segle després de la seva publicació.

Un grup d’institucions patrimonials i museístiques que tenen relació amb el món literari i el món industrial s’han unit per rendir homenatge a l’autor i a l’obra des dels seus equipaments i municipis. El nucli és coordinat per la Fundació Miquel Martí i Pol, però està previst que durant el transcurs de la commemoració s’hi sumin d’altres entitats i museus. Amb motiu del 50è aniversari de la publicació de "La fàbrica" es presenta un programa obert i creixent d’actes, d’exposicions i d’activitats educatives per celebrar-lo. Totes les propostes i continguts relacionats es poden consultar al web.

"La fàbrica" és una obra del Realisme Social, de conscienciació obrera, i testimoni de la vida i el treball en les fàbriques tèxtils catalanes durant el franquisme. El projecte vol propiciar el descobriment de la poesia martipoliana i la història industrial catalana a través de diverses expressions artístiques. Amb aquesta pretesa, doncs, diverses entitats -coordinades per la Fundació Miquel Martí i Pol-, s’han aplegat per oferir un programa d’actes, exposicions i activitats educatives conjuntes que es desenvoluparan entre el 2022 i el 2023.

El Museu de la Colònia Vida de Puig-Reig, amb el suport de l’Ajuntament de Puig-reig, s’ha sumat al projecte amb una proposta artística. L’equipament ha convocat artistes de l’entorn de diverses disciplines i els ha proposat la creació d’una obra inspirada en el llibre de "La fàbrica". El resultat de la creació es podrà veure durant els mesos de juliol i agost de 2022 a diversos espais de les instal·lacions del museu. Durant aquelles dates, també, s’han programat diversos espectacles performatius creats per, d’entre altres, Jordi Plana, Jofre Oliveres, Queralt Portell, Gerard Vilardaga, Iris Hinojosa, Joan Canal, Alba López i Joan Frank Charansonnet. El Museu de la Colònia Vidal també acollirà l’exposició itinerant de "La fàbrica 50 anys" durant els mesos d’estiu.

El projecte "La fàbrica 50 anys" té al darrere, a banda de l’equipament i el consistori puig-regenc, la Fundació Miquel Martí i Pol (Roda de Ter), l’Ajuntament de Roda de Ter, el Museu Arqueològic de l’Esquerda (Roda de Ter),el Museu del Ter (Manlleu),l’Ajuntament de Manlleu, Roca Umbert, Fàbrica de les Arts (Granollers),l’Ajuntament de Granollers i el Museu d’Història de Catalunya (Barcelona). Tots plegats han esdevingut el grup impulsor que organitza el programa, el qual resta obert a qualsevol entitat que s’hi vulgui adherir.
Arxivat a