Crida d'un il·lustrador berguedà per fer possible el conte «Camí de papallona»

Es tracta d'un projecte de Rubén Torres i la mestra i escriptora Eva Roig, que vol esdevenir una eina per trobar una "bona autoestima" a través del relat d'una història infantil

NacióBerguedà
19 de maig del 2022
Actualitzat a les 17:32h
La Martina, la protagonista de la història
La Martina, la protagonista de la història | NacióBerguedà

L'il·lustrador berguedà Rubén Torres i la mestra i escriptora Eva Roig fan una crida a participar en la campanya de micromecenatge per fer realitat el conte "Camí de papallona". Es tracta d'un projecte que vol esdevenir una eina per trobar una bona autoestima mitjançant el relat d'una història infantil, que s'adreça a persones de totes les edats.

La Martina, la protagonista, és una nena contenta i feliç, però detecta que alguna cosa no acaba de funcionar dins seu. El conte relata "l'amistat" de la nena amb una papallona que li explica quin camí interior ha seguit per passar de ser un cuc de seda a una bonica papallona, compartint amb ella pensaments, sensacions, metàfores, pors i reflexions que l’ajudaran a començar un camí cap a la llibertat interior per aconseguir una sana autoestima. La història també compta amb una cançó produïda pel grup De tu a tu, que plasma el viatge interior que fa la protagonista.

Eva Roig va iniciar el projecte l'estiu del 2019 arran de les inquietuds que li generava veure com les persones acostumem a "mirar cap enfora i responsabilitzem els altres dels nostres problemes": "Falta responsabilitat per afrontar els conflictes i situacions del dia a dia per un mateix", declara. En aquest sentit, ha volgut crear una eina -amb l'aval de terapeutes- que "ajudi a mirar dins un mateix i a responsabilitzar-se de les coses". En aquest projecte també s'hi va sumar -a posteriori- en Rubén Torres per donar color i forma a les il·lustracions de la història. 

L'editorial El Cep i la Nansa ha decidit apostar per aquesta idea, donant la possibilitat d'editar el conte si prèviament s'assoleix l'import necessari per tirar endavant la publicació, uns 5.140 euros. Per aquest motiu, els autors han engegat una campanya de micromecenatge per afrontar aquesta despesa. El recapte finalitza el pròxim 7 de juny i, de moment, han superat la barrera dels 3.000 euros gràcies a les aportacions de fins a 100 persones, es troben al 60% de l'objectiu final. És una xifra que genera optimisme entre els impulsors, els quals veuen possible assolir el repte amb l'actual ritme d'aportacions. 

En cas contrari, el projecte perdria tots els diners recaptats i serien retornats a cadascun dels mecenes. De manera que desapareixeria el coixí econòmic que ha de permetre fer la primera tirada de 600 exemplars. "No tirar-ho endavant seria una llàstima perquè ja s'ha fet el gran gruix de la feina: s'ha escrit íntegrament el conte, s'han fet les il·lustracions i s'ha creat una banda sonora que acompanya la història", reconeix Rubén Torres. Afegeix que és una "opció que no contemplen" després de tota "la batalla" donada fins ara. L'il·lustrador recorda que el treball s'ha estat coent durant els darrers 3 anys i que va patir el sotrac de la pandèmia. "Trobaríem alguna manera de fer-lo realitat, segur", assegura.

La història va vestida amb la cançó "Camí de papallona", composta pel grup de música català De tu a tu.  Es tracta d'una peça que "expressa el sentiment del conte, el viatge d’emocions que la Martina transita entre les seves pors i la incertesa fins al seu anhel de llibertat". De moment només es pot escoltar la part instrumental al tràiler del conte, però els autors asseguren que aviat es podrà gaudir d'un petit fragment de la cançó. Ara bé, fins que el conte no sigui una realitat, no es penjarà la peça sencera. De tu a tu és un grup format per 6 joves d'arreu de Catalunya amb influències del Pop Rock, Funky, Reagge Swing i Surf. Entre els membres hi ha el berguedà Gerard Espanyol, que fa de veu i guitarra elèctrica.

Tràiler de "Camí de papallona"



Si es complissin els pronòstics, els autors iniciarien un conjunt de presentacions arreu del territori. A Sant Joan de Vilatorrada, per exemple, ja hi tenen un acte lligat. També compten amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castellfollit del Boix, que ha avançat la compra dels llibres per fer-ne una entrega a l'escola i organitzar un taller amb els autors. Resten oberts a impulsar qualsevol tipus d'activitat amb ajuntaments, escoles o entitats de joves per exposar el projecte. Per a participar-hi només cal entrar en el següent web, on es pot fer l'aportació, consultar tota la informació que envolta la iniciativa o fer la compra avançada de l'obra.