Un estudi liderat pel metge berguedà Josep Vidal conclou que el 95% dels casos de fibromiàlgia són en dones

La investigació ha analitzat més de 56.000 persones de 283 equips d'atenció primària de tot Catalunya

Redacció
10 de maig del 2022
Actualitzat a les 15:33h
Josep Vidal, metge de família i coordinador de Recerca i Innovació de l'ICS a la Catalunya Central
Josep Vidal, metge de família i coordinador de Recerca i Innovació de l'ICS a la Catalunya Central | ICS
El metge berguedà Josep Vidal és un dels investigadors de l'Àrea de Recerca i Innovació de l'Institut Català de Salut de la Catalunya Central, que juntament amb Glòria Saüch i Queralt Miróentre, han participat d'un estudi per mesurar la incidència dels diagnòstics de fibromiàlgia a Catalunya des de l'any 2010 fins al 2017.

La recerca conclou que hi ha moltes més dones diagnosticades d'aquesta malaltia que homes. En concret, la fibromiàlgia és superior en dones, amb un 95,4% dels casos, mentre que en homes és del 4,55%. La mitjana d'edat dels diagnosticats és de 53 anys.

Els investigadors de l'ICS van dissenyar un estudi observacional a partir de grans bases de dades. En concret, inclou més de 56.000 pacients, que pertanyen a 283 equips d'atenció primària gestionats per l'ICS de tot Catalunya. Els resultats obtinguts assenyalen un lleuger augment de la prevalença en les àrees rurals respecte de les urbanes. Pel que fa a les àrees urbanes, com menor és l'índex socioeconòmic, major és la prevalença.

L'estudi també conclou que la incidència acumulada de la malaltia en la població es manté constant en el temps, 0,11% el 2010 i 0,10% el 2017, essent sempre més prevalent en dones que en homes (0,18% dones i  0,01% homes l'any 2017). Per tant, la cerca confirma que la fibromiàlgia és una malaltia present a Catalunya, amb un augment en els darrers anys que afecta més les dones que els homes.


 

 
Arxivat a