Berga trasllada la gestió del servei de recollida de residus al Consell Comarcal

El consistori pacta una dispensa de 8 anys i 2 de prorrogables a canvi d'aplicar una sèrie de millores

Joan Obiols
05 de maig del 2022
Actualitzat a les 20:14h
Cubells del porta a porta
Cubells del porta a porta | Consell Comarcal del Berguedà
El ple de l'Ajuntament de Berga celebrat aquest dijous a la tarda ha aprovat el trasllat de la gestió del servei de recollida de residus al Consell Comarcal del Berguedà durant un període de 8 anys i 2 de prorrogables. El punt ha quedat aprovat amb el suport de tots els grups municipals.

La dispensa arriba amb demora, un fet que el regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia ha atribuït, per una part, a què els informes de Secretaria del consistori eren desfavorables al procediment, al·legant que la gestió del servei havia de recaure en la Diputació i no en el Consell Comarcal. Finalment, amb el vistiplau dels tècnics de l'Ajuntament i de la Diputació, el consistori ha decidit tirar-ho endavant. Per altra part, Escútia ha assenyalat que s'ha arribat a un conjunt d'acords amb el Consell per fer efectiva la dispensa: "No donem carta blanca". Així, l'ens comarcal ha assumit una sèrie de compromisos relacionats amb la millora del servei.

Per exemple, ha de millorar la recollida de voluminosos, que es farà al mateix domicili en un marge d'un o dos dies després de sol·licitar el servei. S'ha demanat ampliar la figura dels informadors al carrer per actuar en aquelles zones on es produeixen més abandonaments de residus. S'ha pactat l'augment de la freqüència del servei de deixalleria, passant de dos cops al mes a un per setmana. A més, Escútia ha volgut recalcar la importància "d'avançar cap al pagament per discriminació", reduint les taxes a aquelles zones que més reciclen.

Per la seva banda, l'alcalde Ivan Sànchez ha destacat la importància que Berga formi part del servei de recollida selectiva: "És molt important que els pobles grans de la comarca hi siguin". Tanmateix, ha expressat descontentament amb el funcionament des que es va implementar: "No estem contents com ha funcionat el porta a porta fins ara. Hi ha hagut incompliments dels qui ho gestionaven". Alhora, ha volgut diferenciar el descontentament de "les bones xifres de reciclatge" que ha aconseguit la capital del Berguedà i el conjunt de la comarca on funciona el servei.