La Diputació fa parada al Berguedà per conèixer «de prop» les necessitats socials de la comarca

Representants de diversos ajuntaments berguedans i del Consell Comarcal reben els diputats Lluïsa Moret i Jesús Naharro en el marc de les jornades "Espais de diàleg"

Redacció
05 de maig del 2022
Actualitzat a les 18:54h
Els representants berguedans traslladen les demandes de cada municipi sobre polítiques socials
Els representants berguedans traslladen les demandes de cada municipi sobre polítiques socials | Joan Obiols
El Consell Comarcal del Berguedà ha rebut aquest dijous la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, i el diputat delegat de Salut Pública i Consum, Jesús Naharro en el marc de les jornades "Espais de diàleg" que impulsa la Diputació de Barcelona i que tenen com a objectiu recórrer el territori per traslladar les eines que ofereix aquesta administració als diferents municipis en l'àmbit de les polítiques socials. Alhora, volen "escoltar i conèixer de prop les necessitats del territori sobre aquest tema". A l’acte hi ha participat representants de diversos ajuntaments berguedans, que han traslladat les demandes socials de cada municipi. Hi ha participat el consistori de Berga, Gironella, Puig-reig, Borredà, Cercs, Sant Julià de Cerdanyola, Vallcebre i Guardiola.

Així, els representants de l’ens provincial han explicat als polítics berguedans els principals projectes i línies estratègiques de la Diputació en matèria social. En són alguns exemples, les actuacions per a la millora dels barris amb situació aguda de desigualtat i vulnerabilitat; el projecte estratègic per un nou sistema públic de cures; la reorganització dels serveis socials; el projecte estratègic per a l’abordatge de les violències masclistes i les línies de suport adreçades específicament a infants, joves i adolescents per atendre les problemàtiques emocionals que s’estan detectant i que determinen el seu futur, o les actuacions d’acompanyament i suport als ens locals en promoció de la salut i la defensa dels drets dels consumidors, entre d’altres.

La Diputació de Barcelona ha anunciat que compta amb 1,2 milions d’euros per al desplegament de polítiques socials als 30 municipis berguedans que formen part de la província. Al llarg de 2022 la corporació té previst destinar el 54,2% dels recursos econòmics en l’àmbit de suport als serveis socials locals (serveis bàsics socials i programes contra la vulnerabilitat social); el 25% s’adreça a reforçar polítiques de salut pública i consum locals (serveis municipals de consum, sanitat ambiental, promoció de la salut, control d’aigües de consum humà o animals de companyia, entre d’altres); i, el 20,8% es destina a temes d’Igualtat i Ciutadania (polítiques d’igualtat, lluita contra violències masclistes, convivència i diversitat, infància i adolescència, mediació ciutadana i gent gran).

El suport al territori també inclou recursos materials, entre els quals destaquen l’arranjament d’habitatges per a persones grans a 15 municipis, la Targeta Moneder d’Impacte Social en 10 municipis, les activitats de sensibilització envers relacions igualitàries (9 municipis) o de corresponsabilitat en les cures (3 municipis), el servei itinerant de les UMICs (Unitats Mòbils d’Informació al Consumidor) en 24 ens locals, les activitats de sensibilització en consum responsable, o la realització d’analítiques en 24 municipis, entre d’altres. Pel que fa als recursos tècnics cal esmentar el projecte estratègic en l’àmbit de l’envelliment actiu, a càrrec del Consell Comarcal del Berguedà.

D’altra banda, el Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona beneficia a 1.099 persones, amb una cobertura del 8,98% sobre majors de 65 anys, i un 19,7% sobre majors de 80 anys. A la comarca hi ha 173 dispositius de seguretat instal·lats a les llars, amb dues bases territorials d’unitats mòbils de primera resposta.