Berga acull una exposició que repassa els 40 anys d'història dels Bombers de la Generalitat

La biblioteca Ramon Vinyes i Cluet inaugura aquest dimarts la mostra itinerant que es podrà visitar fins al 23 de juny, després marxarà a Manresa

Joan Obiols
03 de maig del 2022
Actualitzat a les 20:01h
L'exposició itinerant es podrà visitar a Berga fins al 23 de juny
L'exposició itinerant es podrà visitar a Berga fins al 23 de juny | Joan Obiols
Els Bombers de la Generalitat de Catalunya han inaugurat aquest dimarts a la tarda a la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga, l'exposició que repassa i posa en valor els 40 anys d'història del cos d'emergències. La mostra s'havia d'inaugurar el 2020 coincidint amb l'aniversari, però es va haver d'aturar per la Covid. Es tracta d'una iniciativa finançada per la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments (DGPEIS) i que compta amb la participació de desenes de voluntaris (bombers, jubilats i aficionats del cos) que han recopilat durant anys tota mena d'informació i materials que fan possible la mostra.

Es tracta d'una exposició itinerant que es va inaugurar a Puigcerdà i que fa la segona parada del recorregut a la capital berguedana fins al 23 de juny. Després, està previst que passi per Manresa, Vic i Terrassa. La formen un conjunt de plafons explicatius i expositors amb imatges històriques. També compta amb 9 maniquins que reforcen el discurs historiogràfic, mostrant els 4 uniformes d’intervenció que han tingut els bombers des del 1980, i els dels grups operatius del cos (GRAF, GRAE, els Equips de Prevenció Activa Forestal i el personal tècnic operador de control o els auxiliars d’ofici forestal). Tot plegat es complementa amb pantalles que mostren fotografies, audiovisuals i reculls de diaris sobre els sinistres més importants dels últims 40 anys del país. Apareixen, per exemple, els incendis de la Catalunya Central del 1998, entre altres.

El cap del parc de bombers de Berga, Lluís Fernández, s'ha mostrat emocionat amb la mostra i ha destacat la importància que les persones coneguin la història i l'evolució del cos. Fernández ha traslladat un agraïment a les entitats i al conjunt de voluntaris que han fet possible l'exposició. La bibliotecària Anna Graupera ha explicat que un dels objectius de la mostra és apropar la professió a les dones, que actualment només representen un 2% del cos de Bombers. De manera que s'animin a opositar per entrar-hi.

L'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha destacat l'admiració i el respecte que té la societat pels bombers, atribuint-ho, per una banda, a la seva tasca diària i en l'extinció dels grans incendis. Però també "pel suport al país en els moments més durs en aquests darrers anys". Sànchez ha anunciat que el consistori té pendent la restauració d'un carro de bombers de l'antiga Colònia Rosal que doni peu a una conferència sobre la història del cos dins el programa Àgora Cultural.

El grup 14x40 ha estat la comissió organitzadora de l'exposició, integrat per personal de la DGPEIS que, a banda de la seva feina rutinària, dedica part del seu temps a la conservació i la divulgació del patrimoni històric dels Bombers de la Generalitat: vehicles, eines, documentació escrita, material fotogràfic i memòria oral de les persones que són part essencial d’aquestes quatre dècades.

En la comissió hi ha bombers en actiu i jubilats, i personal de diferents serveis administratius de la DGPEIS. Entre totes aquestes persones hi ha historiadors professionals, especialitzats en l’àmbit dels bombers, documentalistes i tècnics de l’Associació de Restauradors de Vehicles Antics de Bombers, amb seu al Parc de Manresa. Els membres del grup ja han organitzat exposicions històriques sobre els bombers en altres punts de Catalunya i han publicat diversos llibres monogràfics.
Arxivat a