La segona edició de Firhàbitat creix i se centra en la salut en l'hàbitat i l'eficiència energètica

El certamen se celebrarà el cap de setmana del 3, 4 i 5 de juny a Avià

Joan Obiols
03 de maig del 2022
Actualitzat a les 14:39h
Rosa Prat, Josep Maria Serarols, Patrocini Canal, Josep Lara, Anna Romero
Rosa Prat, Josep Maria Serarols, Patrocini Canal, Josep Lara, Anna Romero | Joan Obiols
Firhàbitat, la Fira de la Bioconstrucció i l’Eficiència Energètica, torna a Avià el cap de setmana del 3, 4 i 5 de juny del 2022 amb una programació que creix i que se centra, principalment, en la millora de la salut en l'hàbitat i l'eficiència energètica.

La comissió de Firhàbitat, l’ACEB i l’Ajuntament d’Avià treballen per ultimar una el conjunt de la programació que creix, tal com han avançat la coordinadora de Firhàbitat, Rosa Prat i el president de l’ACEB, Josep Maria Serarols, comptarà amb ponències i taules rodones a la sala gran de l'Ateneu, que posaran èmfasi en com millorar l'hàbitat perquè sigui més saludable i com reduir-ne el consum energètic. El certamen també comptarà amb la zona d’expositors d’empreses i professionals del sector de la bioconstrucció i l’eficiència energètica, que es tornarà a situar a l'Avinguda Francesc Macià. De moment, l'organització ha xifrat en una quarantena el nombre d'estands confirmats, tot i que les inscripcions segueixen obertes fins al 15 de maig. És una xifra superior a l'edició passada, malgrat que esperaven una major participació, segons ha reconegut Prat, atribuint-ho al fet que la fira cau en un cap de setmana que és pont i que "això ha jugat un mal paper a què alguns expositors vulguin venir".

Com l’any passat, Firhàbitat tindrà dues exposicions, a l'Ateneu, obertes a tothom: "Per durar", cedida pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, es tracta d’un recull de fotografies del treball de més d’un centenar de dones que, durant les tres primeres setmanes de març del 2018, van participar en les feines de restauració dels arrebossats tradicionals en la concessió Allou-Sana, al poblat de Tangassogo (Tiébélé), situat al sud de Burkina Faso; i "Tot un món de pedra seca", cedida per Col·laboraxPaisatge, que explica les principals tipologies constructives de pedra seca a casa nostra, les principals tècniques, materials i eines de treball. 

Com a novetat, s'ha introduït una àmplia proposta de tallers, exhibicions, demostracions i activitats infantils que aquest 2022 guanyen terreny amb la voluntat d’oferir una visió més àmplia als visitants, traslladant l'activitat de la fira més enllà de la zona d'expositors, donant protagonisme a espais com l'escola d'Avià, al pàrquing de davant de l'Ateneu o la plaça de davant l'Ajuntament, entre altres. El conjunt de les activitats es poden consultar en aquest enllaç. A part, s'oferirà per primera vegada el sopar-networking a peu dret amb els expositors, la comissió organitzadora de Firhàbitat, els exalumnes i els professors de l'Institut Espanyol de Baubiologie i tots els empresaris, professionals i públic que s’hi vulgui sumar. L'objectiu és oferir un espai de conversa i trobada entre els presents i "generar sinergies", segons ha detallat Prat. 

El president de l’ACEB, Josep Maria Serarols, ha qualificat Firhàbitat com un projecte "tractor" per la patronal i pel Berguedà: "Tenim el privilegi de tenir un sector forestal que encaixa molt bé amb les polítiques de sostenibilitat, eficiència energètica i medi ambient", ha explicat. I ha emplaçat la mateixa patronal i els presents en l'acte de presentació a entomar el repte de "visualitzar el sector emergent de la bioconstrucció i l'eficiència energètica". 

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha assegurat que "el Berguedà ha de posicionar-se com el referent del país en el sector de la bioconstrucció i la sostenibilitat". "Hem de treballar tots plegats, administracions i privats, perquè sigui capital d’aquest tipus de construcció i d’una nova era", ha dit. La gerent de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Anna Romero, ha destacat que és clau el suport de l’administració en aquest projecte "perquè conté molts elements per desenvolupar la promoció econòmica del Berguedà i ser més competitius, en aquest cas, en l’àmbit de la sostenibilitat; en el foment de l’emprenedoria per la creació de nous models de negoci; i en la part formativa per als professionals del Berguedà i de la resta del territori".

Per últim, l'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, ha assenyalat que Firhàbitat "va molt en la línia de les polítiques i l'estratègia que el consistori ha posat en marxa en els darrers anys en la vessant de l’eficiència energètica i sostenibilitat", amb accions concretes dirigides als veïns, com ara, l'obertura de diferents línies de subvencions. Canal ha anunciat que l'Ajuntament ha doblat la inversió per la fira, passant dels 15.000 euros de l'any passat als 30.000 euros d'enguany. Es tracta d'una subvenció que ha rebut el consistori per part de la Diputació de Barcelona i que l'alcaldessa atribueix als bons resultats de la primera edició de Firhàbitat. 

El certamen d'enguany té un pressupost total que ronda entre els 70.000 i els 80.000 euros, un augment significatiu respecte als 50.000 - 60.000 euros de l'anterior edició. L'Ajuntament d'Avià, atorga una partida de 30.000 euros, l'Agència del Desenvolupament del Berguedà inverteix entre 15.000 - 19.000 -encara per determinar-, el Departament d'Acció Climàtica i el Consell Comarcal hi destinen 15.000 euros cadascuna de les parts. A banda, la fira compta amb el suport econòmic dels expositors, d'una llarga llista d'anunciants i patrocinadors.