El Consell promet implementar la recollida selectiva a tota la comarca malgrat perdre la subvenció de 800.000 euros

El president Josep Lara convoca un consell d'alcaldes per explicar-los la decisió de l'Agència de Residus de Catalunya i transmetre'ls "tranquil·litat"

Joan Obiols
03 de maig del 2022
Actualitzat a les 11:11h
El president del Consell, Josep Lara, va convocar un consell d'alcaldes per informar-los de la decisió de l'ARC
El president del Consell, Josep Lara, va convocar un consell d'alcaldes per informar-los de la decisió de l'ARC | Joan Obiols
El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha explicat aquest dilluns en un consell d'alcaldes la denegació per part de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) d'atorgar la subvenció de 800.000 euros que l'ens comarcal havia demanat per implementar el sistema de recollida de residus en 19 municipis de la comarca i millorar-lo en les 12 poblacions on ja funciona. Lara ha volgut traslladar als batlles un missatge de "tranquil·litat", reafirmant l'aposta perquè el projecte tiri endavant hi hagi o no subvenció: "El pla no ha estat mai subjecte a l'aprovació d'aquesta ajuda", ha dit el conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares. El president ha lamentat la decisió de l'ARC i ha anunciat que presentaran al·legacions a la resolució provisional, al·legant "al consens comarcal i a la bona acceptació de la ciutadania del servei", també al fet que el Berguedà lideri el rànquing del país en recollida selectiva.

Tanmateix, Lara ha aprofitat la reunió per detallar als batlles la proposta del nou model de recollida de residus per la comarca, que es completarà el 2023 amb la licitació del servei, que preveu treure a concurs públic aquest estiu, de manera que la implementació del nou sistema sigui una realitat "abans de finalitzar la legislatura". Aquest model preveu, per una banda, aplicar en els 19 municipis sense porta a porta, un sistema d'illes amb contenidors intel·ligents i amb accés controlat a través de la identificació dels usuaris mitjançant una targeta. Per l'altra banda, vol millorar el sistema en els 12 pobles que ja fan la recollida a través de la gestió integral de les àrees d’emergència per evitar que s’hi aboquin deixalles a l’exterior. 

Fins ara, un equip de professionals ha estat elaborant una diagnosi del servei fent visites als pobles on continuarà. També s'encarreguen de la redacció del nou projecte, dels plecs tècnics i dels administratius. Es preveu treure el servei a concurs públic per un període de 8 anys amb un cost anual, a cura del concessionari, de 3 milions d’euros. El president ha recordat que els contractes actuals dels serveis estan prorrogats o vençuts i ha declarat que la nova licitació "permetrà modernitzar el servei, millorar la metodologia i obtenir uns millors resultats de recollida selectiva, ja que incorporarà els contenidors intel·ligents als pobles petits que encara tenen contenidors oberts".

La recollida porta a porta es va implantar l’octubre del 2018 a 12 municipis del Berguedà. El Consell treballa amb l'objectiu d'estendre aquest sistema als 19 municipis restants que continuen fent la recollida de deixalles amb contenidors oberts