Més de 1.000 atletes d'arreu de l'Estat passaran per la Berga-Rasos-Berga aquest cap de setmana

L'organització presenta un conjunt d'activitats que dotaran de contingut i continuïtat la celebració, des de divendres a diumenge, del Campionat d'Espanya de curses de muntanya a la ciutat

Joan Obiols
02 de maig del 2022
Actualitzat a les 14:54h
La Berga-Rasos-Berga 2022 acull el Campionat d'Espanya de curses de Muntanya
La Berga-Rasos-Berga 2022 acull el Campionat d'Espanya de curses de Muntanya | Joan Obiols

Berga ho té tot a punt per a convertir-se aquest cap de setmana en l'epicentre del trail running d'Espanya. El Club Esquí del Berguedà (CEB) i el JAB Berga han presentat aquest dilluns en roda de premsa el contingut de la 24a edició de la Berga-Rasos-Berga, que enguany, acull per primera vegada, el campionat estatal de curses de muntanya per federacions. Així, es preveu la participació de prop de 800 atletes i 200 professionals d'arreu de l'Estat per disputar les diferents proves d'aquest dissabte, 7 de maig.

La presidenta del CEB, Clàudia Sabata, ha explicat que l'organització ha fet "una aposta diferent" que va més enllà de les curses del dissabte. Així, s'han organitzat un conjunt d'actes que s'allargaran durant tot el cap de setmana per donar contingut al Campionat d'Espanya. El tret de sortida serà divendres a les 6 de la tarda, amb la desfilada de cadascuna de les tretze federacions autonòmiques participants i els corresponents atletes i membres de l'equip tècnic. Sortiran de la plaça de les Fonts per enfilar el carrer Major i arribar a l'Ajuntament, on se'ls farà la rebuda i la presentació del campionat i les activitats previstes pel cap de setmana. 

Dissabte serà el dia clau amb la celebració de les diferents proves de muntanya. La carretera de Solsona al seu pas per l'Hotel Berga Park tornarà a ser el punt d'inici i arribada de les curses. A les 8 del matí, sortirà el Campionat d'Espanya (Berga-Rasos-Berga), de 26 quilòmetres i 1.760 metres positius. Seguit, a les 8.20 h i a les 8.30 h, de les proves estatals de les categories sub-20 i sub-23, respectivament. La segona cursa, la Berga-Queralt-Berga, de 13 quilòmetres i 950 metres positius, sortirà a les 10 del matí. A tot això, a les 10.30 hores i des del Refugi dels Rasos de Peguera, se celebrarà el tercer descens Xavi Batriu, que recorrerà 13 quilòmetres i 1.360 metres de desnivell negatiu fins a arribar a Berga. 

Com a novetat, l'entrega de premis es traslladarà a la carpa del Passeig de la Indústria amb un gran acte obert a tota la ciutadania el mateix dissabte a les 8 de la tarda. Allà es farà el reconeixement als guanyadors del Campionat estatal i de les diferents proves disputades durant el matí. Posteriorment, se celebrarà un concert i un sopar, amb la col·laboració dels Castellers de Berga, obert a tothom i amb inici a les 21.30 h. L'espectacle comptarà amb l'actuació de Fescat Goes Punk i Krit Oprimit, i tancarà amb els discjòqueis berguedans PD SalasXic + PD Malé. L'entrada serà gratuïta pels corredors i voluntaris; per la resta de persones, el preu dels concerts és de 6 i 8 euros amb el sopar. Els tiquets es poden adquirir a través del web o a l'Hotel Berga Park, aquest divendres a la tarda. Diumenge, la petita Berga-Rasos a l'antiga estació d'esquí dels Rasos de Peguera, posarà punt final al programa d'activitats del cap de setmana. 

Els millors atletes de l'Estat
L'acollida del Campionat d'Espanya portarà a Berga els millors atletes de curses de muntanya de l'Estat. L'organització ha explicat que rebrà 13 federacions autonòmiques (exceptuant Ceuta i Melilla, Astúries, Aragó, Cantàbria i La Rioja) i 200 professionals del trail running. En categoria masculina hi ha figures destacades, com l'andalús Mario Olmedo; l'internacional d'ultres de mutanya Zaid Ait Malek; el campió d'Espanya sub23 de trail running, Miquel Corbera; el medallista europeu Oriol Cardona o l'internacional espanyol, Pablo Villalobos, entre molts altres. En categoria femenina, hi figura la campiona de Catalunya i Espanya de trail, Núria Gil, la campiona d'Espanya de Trail Running, Anna Comet, la jove promesa basca de Salomon, Sara Alonso o la subcampiona d'Espanya de Trail, Júlia Font, entre altres. 

Aquesta edició berguedana acull gairebé un 50% més de federacions que les participants en la darrera prova estatal celebrada el 2021 a El Paso, a La Palma, quan van participar-hi només 8 equips. Així ho ha assenyalat el director de competicions i esdeveniments de la Reial Federació Espanyola d'Atletisme (RFEA), Luis Saladie, qui ha destacat Catalunya pel seu "potencial" en el món del trail i ha traslladat "l'entusiasme" de la federació perquè el Berguedà sigui la seu de l'estatal d'enguany. Saladie n'ha assegurat l'èxit.

Per la seva banda, la presidenta de la Federació Catalana d'Atletisme i vicepresidenta de la RFEA, Mercè Rosich, s'ha mostrat convençuda que Berga "no decebrà" com a seu del Campionat, remarcant l'experiència dels clubs que organitzen la Berga-Rasos-Berga, una cursa "consolidada" i que mereix "tota la confiança". Rosich considera que "és un luxe" que es pugui fer a la capital berguedana i ha agraït l'esforç del CEB i el JAB Berga en l'organització del conjunt d'actes al llarg del cap de setmana.

Alfonso López, president del JAB Berga, ha xifrat en 500 el nombre de participants de la Berga-Rasos-Berga i en 200 els de la Berga-Queralt-Berga. A banda dels 200 atletes professionals que participaran en alguna de les proves. Amb aquestes xifres estima la visita d'entre 2.000 i 3.000 persones a Berga durant el cap de setmana. Pel que fa a l'allotjament, els atletes es distribuiran entre l'Hotel Berga Park,l'Hotel Estel i el Berga Resort, amb prioritat per tots aquells que vinguin de fora de Catalunya. 

Abel Garcia, conseller d'Esports, ha explicat la implicació que ha tingut el Consell Comarcal en la gestió dels residus de les curses i els actes que envolten el Campionat. Garcia ha indicat que s'ha pres "la màxima precaució i prudència" perquè l'esdeveniment tingui una petjada mínima en el medi ambient. El conseller també ha estès la mà a les federacions per seguir col·laborant en l'organització d'esdeveniments d'aquest tipus al Berguedà.

Per últim, el regidor d'Esports, Isaac Santiago ha celebrat l'aposta que s'ha fet per la Berga-Rasos-Berga i ha destacat la unió entre els clubs, les federacions i les institucions "per tirar-la endavant". Santiago desitja que la prova "creixi encara més" en les pròximes edicions, recordant Xavi Batriu: "Qui estaria molt content de veure com aquest esdeveniment creix any rere any", ha expressat.

Arxivat a