Avià destina 20.000 euros en ajudes per rehabilitar habitatges buits del casc antic

L’objectiu de les subvencions és dinamitzar aquesta zona del municipi perquè hi pugui haver habitatge disponible per lloguer social i joves

Redacció
29 d'abril del 2022
Actualitzat a les 10:32h
Les ajudes son exclusives pel casc antic i no s'extrapolen a altres zones del poble
Les ajudes son exclusives pel casc antic i no s'extrapolen a altres zones del poble | Ajuntament d'Avià
L’Ajuntament d’Avià ha impulsat, amb el suport de la Diputació de Barcelona, la redacció del programa d’actuació municipal d’habitatge amb l’objectiu d’obtenir una radiografia real de l’estat actual de la vivenda al poble i planificar les polítiques locals d’habitatge per desenvolupar en els pròxims tres anys. En el marc de les conclusions del programa, el consistori ha decidit convocar una línia d'ajudes de 20.000 euros per l’adequació i millora de les condicions d’habitabilitat i accessibilitat d’habitatges buits al casc antic per la seva posterior adscripció a la borsa d’habitatges.

El propòsit de les subvencions és dinamitzar aquesta zona del poble perquè hi pugui haver
habitatge disponible per lloguer social i per joves. Les ajudes, que no són extrapolables a altres punts del municipi, es poden tramitar fins al 30 de desembre de 2022, amb una primera aportació de 20.000 euros, però que es podria incrementar si el consistori rep "moltes peticions", segons ha informat Patrocini Canal, alcaldessa d'Avià.

Les conclusions del programa d’actuació municipal mostren un descens del nombre d’habitatges construïts des de l’any 2007 i, alhora, des de 2013, s’observa que el preu mitjà del metre quadrat de compravenda és força inferior en comparació amb les dades de la província de Barcelona i del conjunt de Catalunya, tot i que lleugerament superiors a les dades comarcals.

El document també especifica que els col·lectius socials del municipi amb més necessitats en matèria d’habitatge són la població jove i la gent gran. Els primers tenen problemes d’emancipació per motius econòmics i els segons per les condicions d’accessibilitat i mobilitat. Per altra banda, ressalta que la ubicació del poble, la proximitat amb la capital de comarca, Berga, el nivell socioeconòmic dels seus habitants i les seves polítiques reconegudes en sostenibilitat ambiental fan del municipi un lloc ideal per poder-se establir.

Qui es pot beneficiar de les subvencions?
Totes aquelles persones físiques o jurídiques propietàries d'habitatges buits situats al casc antic d'Avià i que vulguin executar obres d'adequació per millorar l'habitabilitat o l'accessibilitat de l'habitatge, amb la condició que assumeixin el compromís d'incorporar-los a la borsa d'habitatge social per un període de cinc anys. Les bases de la convocatòria d'ajudes es pot consultar al web del consistori. Es tracta d'una línia que es finança ​mitjançant el Programa de Borsa d'Habitatge Social de l'Ajuntament, gestionat per l’Oficina d’Habitatge del Consell Comarcal del Berguedà.