Berga celebra un ple extraordinari per poder pagar els sous de BRG Serveis

L'oposició reitera que el govern municipal gestiona les contractacions de manera "irregular" i exigeix "responsabilitats polítiques i dimissions"

Joan Obiols
27 d'abril del 2022
Actualitzat a les 18:43h
Ple extraordinàri d'aquest dimarts a l'Ajuntament de Berga
Ple extraordinàri d'aquest dimarts a l'Ajuntament de Berga | Ajuntament de Berga
Els treballadors del servei de neteja d'edificis públics de l'empresa municipal BRG Serveis cobraran el sou d'abril. Així ha quedat aprovat en el ple municipal extraordinari celebrat aquest dimarts, on s'ha hagut de portar a correcuita l'aprovació del pagament de les nòmines del personal de BRG d'aquest mes (27.672 euros) perquè no compta amb un contracte vigent. Es tracta d'una situació que s'arrossega des del 2017. De manera que per pagar les factures de l'empresa municipal, primer s'han de tramitar en forma de reconeixement extrajudicial de crèdit (REC) i després han de passar pel ple. És un moviment nou que ve marcat per l'Estat i que des d'aquest mes, s'haurà d'aplicar en totes aquelles factures de serveis que no es contemplin dins un contracte. Per aquest motiu, el consistori es va veure obligat a celebrar a última hora un ple extraordinari per assegurar el pagament dels salaris de BRG.

L'origen del problema amb la contractació de BRG es remunta al 2017, quan l'Ajuntament va augmentar les hores de neteja del pavelló sense la modificació corresponent de l'encomana de serveis. Més tard, amb la pandèmia, també es van augmentar les hores de neteja a les escoles i tampoc es va modificar l'encomana, la qual va caducar el passat agost del 2021. Des de llavors, el consistori no compta amb un contracte vigenti en regla per pagar els serveis de l'empresa municipal. Un fet que obliga a pagar les factures de cada mes a través d'un REC. Una situació que segons l'oposició es podria evitar si es fes la contractació dels serveis "tal com toca". El regidor socialista, Abel Garcia, ha alertat que aquesta pràctica pot comportar conseqüències legals.

L'oposició, formada per Junts per Berga i el PSC, ha expressat en una roda de premsa conjunta el malestar per les "males pràctiques" del govern en la contractació. El regidor socialista ha criticat molt durament la situació perquè "fa mesos que alerta de les contractacions irregulars que fa el consistori" i recorda que havia avisat "reiteradament" que s'arribaria a aquest punt amb BRG, i ho ha exemplificat amb una instància entrada el 2020 on demanava la renovació de l'encomanda de serveis de l'empresa municipal, la qual mai es va fer. Garcia ha exigit "responsabilitats polítiques i dimissions" perquè considera que la gestió del govern "provoca un problema a la ciutadania".

Per la seva banda, el portaveu de Junts, Ferran Aymerich, s'ha afegit a les paraules de Garcia que demanen canvis en el govern: "S'han de prendre decisions si les coses no funcionen", ha expressat, però ha evitat concretar quines han de ser aquestes accions: "Això no ens pertoca fer-ho a nosaltres", ha dit. Aymerich ha lamentat que la gestió del govern provoqui "l'endarreriment de projectes de la ciutat" i que de retruc "perjudiqui la ciutadania". 

Els dos regidors s'han mostrat "molt preocupats" pel tipus de gestió que durà a terme l'Ajuntament en la recent assumpció de la residència Sant Bernabé o la possible gestió del servei municipal de l'aigua. I posen en dubte la capacitat per a fer-ho. Per això, demanen "responsabilitats polítiques" a la vista que encara queda un any de legislatura. Garcia ha anat més enllà i ha emplaçat l'equip de govern a "no molestar gaire" fins que finalitzi el mandat.
Arxivat a