La propietat del pàrquing de sorra de l'Hospital de Berga demanava, des del 2019, regularitzar la situació del terreny

Desmenteix que el tancament de l'aparcament vingui perquè reclami un lloguer "molt superior al valor real de la zona", tal com explica l'Ajuntament, i defensa que el preu sol·licitat s'ajusta a la quota del mercat actual a la ciutat

Joan Obiols
26 d'abril del 2022
Actualitzat a les 12:57h
Esplanada de l'aparcament de sorra gratuït de l'Hospital de Berga
Esplanada de l'aparcament de sorra gratuït de l'Hospital de Berga | Ajuntament de Berga
L'Ajuntament de Berga era coneixedor, des del juliol del 2019, de la voluntat de la propietat del pàrquing de sorra de l'Hospital Sant Bernabé de regularitzar la situació del terreny, que des del 2009 cedeix, desinteressadament, com a zona d'aparcament gratuïta i provisional pel centre sanitari. Així ho exposa la mateixa part en un comunicat enviat a la premsa per donar la seva versió sobre els fets que van portar al tancament del terreny el passat divendres i "desmentir" l'explicació que ha donat l'Ajuntament, la qual apunta a un desacord amb la propietat perquè demana un lloguer "molt superior al valor del terreny".

En el comunicat, s'acusa el consistori de "mentir" i s'exposa que el lloguer que havia sol·licitat la propietat "s'ajusta al preu del mercat de lloguer actual a Berga", i que així ho demostra un informe d'un professional independent que data del 28 de març del 2022. Recorda que el juliol del 2019, la propietat ja va alertar l'Ajuntament del tancament del solar si no regularitzava la situació amb la condonació del rebut de l'IBI -assumit sempre per la propietat- i el manteniment del solar -afectat per un pla d'urbanització des del 2006-. Llavors, encara, no es demanava cap lloguer mensual. 

Sobre aquella petició, la propietat assegura que no va rebre cap mena de proposta o intent de negociació de l'Ajuntament. Això, sumat a les queixes de diferents usuaris sobre el mal estat del solar -on no s'ha fet cap actuació des del 2019-, va portar la propietat a demanar, el gener del 2022, una reunió amb el regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, que no es va produir fins al 23 de març, quan es va entrar una instància a l'Ajuntament que comunicava el tancament definitiu del solar pel 26/27 de març.

Llavors, es va produir una trobada entre les dues parts, on l'alcalde Ivan Sànchez i Aleix Serra van comunicar a la propietat que hi havia dificultats per regularitzar la situació perquè abans calia convocar un concurs públic, alhora van rebutjar fer un document que reconegués l'ús públic del solar i que eximís la propietat de la responsabilitat civil en cas d'accident, segons exposa el comunicat. A més, la propietat va posar sobre la taula l'opció de fer un document a precari provisional fins a la resolució del concurs per tenir una cobertura legal i evitar el tancament del solar, però no va obtenir cap resposta d'Urbanisme.

Davant això, la propietat va decidir redactar el document a precari i presentar-lo a l'Ajuntament en data d'11 d'abril, perquè es valorés i s'aprovés, si així ho considerava el consistori. La propietat explica que l'alcalde els va trucar assegurant que el govern l'havia aprovat i que per oficialitzar-lo passaria per aprovació de la junta de govern del 21 d'abril. Finalment, no es va aprovar al·legant que el consistori havia demanat un estudi i una valoració dels imports del lloguer i que eren inferiors als proposats per la propietat. Davant això, la propietat va demanar els documents per valorar-los, però no es van enviar. I va ser en aquest punt quan es va plantar i va procedir a tancar definitivament l'espai davant la "inoperància i la incapacitat de gestió" del consistori, segons detalla el comunicat, que es pot consultar íntegrament clicant en aquest enllaç.

L'escrit s'ha fet arribar a l'Ajuntament i a la premsa. La propietat assegura disposar de tots els documents esmentats i demana que el consistori rectifiqui públicament. 



 
Arxivat a