Desenes de berguedans pugen a Queralt per renovar el vot de poble per Sant Marc

La festivitat recupera l'esmorzar de coca i xocolata, que en els últims dos anys s'havia suspès per la Covid

Joan Obiols
25 d'abril del 2022
Actualitzat a les 17:36h
Els berguedans celebren la festivitat de Sant Marc 2022
Els berguedans celebren la festivitat de Sant Marc 2022 | Ajuntament de Berga
Desenes de berguedans han pujat aquest dilluns, 25 d'abril, al Santuari de Queralt, amb motiu de la festivitat de Sant Marc i per renovar el vot de poble. La jornada ha comptat amb la tradicional missa i la posterior xocolatada, que aquest any, s'ha recuperat després que en les últimes dues edicions s'hagués de suspendre per la Covid. Segons l'Ajuntament de Berga, s'han preparat 450 coques i 70 quilosde cacau en pols per elaborar la xocolata.

Es tracta d'una tradició ​que es remunta al 1687, moment en què el Principat de Catalunya vivia una plaga de llagostes. A Berga, els veïns van recórrer a la Mare de Déu de Queralt i la van baixar en processó per demanar-li ajuda i protecció. Sembla que llavors, la ciutat va deslliurar-se de la plaga, un fet que el poble va atribuir a la Mare de Déu de Queralt. En agraïment, els veïns van prometre pujar al santuari cada any, el dia de Sant Marc, i així es continua fent com a costum popular.

Enguany, la festivitat ha coincidit en un dilluns laborable, i s'ha vist reflectit en la notable reducció del nombre d'assistents respecte a edicions passades. Així, l'entorn de Queralt ha viscut un matí tranquil, amb un ambient assolellat que convidava a esmorzar tranquil·lament mentre es gaudia d'unes espectaculars vistes panoràmiques de la vall del Llobregat i el seu entorn. La brigada municipal de l'Ajuntament ha estat l'encarregada d'elaborar la xocolata, repartida pels quatre xocolaters d'honor: Àngel Mateos Alonso, Joan Camps Altarriba, Júlia Vegas Rigola i Jordi Artigas Gendrau.
 

Júlia Vegas, xocolatera d'honor, reparteix l'esmorzar de coca i xocolata. Foto: Ajuntament de Berga


D'altra banda, el pròxim dissabte, 30 d'abril, a les 21.30 h, el Teatre Municipal de Berga acollirà el concert jove que organitzen les àrees de Cultura i Joventut de l'Ajuntament amb motiu de la festa. L'actuació musical està protagonitzada per l'orquestra Camerata Bacasis i el DJ Arzzett. Es tracta d'una proposta que s'allunya dels tòpics d'una "típica" i "clàssica" orquestra, la qual interpreta juntament amb el DJ grans èxits musicals electrònics, de rock català o clàssics dels últims 50 anys. Les entrades es poden adquirir a la taquilla del teatre, una hora abans de l’inici de l’espectacle, i també es poden comprar anticipadament a través d'aquest portal web.



 
Arxivat a