La processó de Sant Ceferino fa honor a Sobrevies amb un ball de gegants tocat per primera vegada pels músics

El cap de colla dels Plens afirma que ha estat una acte "espontani i original"

Aida Morales
06 de juny del 2015
Actualitzat el 07 de juny a les 4:32h
Processó de Sant Ceferino
Processó de Sant Ceferino | Aida Morales

Processó de Sant Ceferino Foto: Aida Morales


La comparsa dels Plens i les Maces ha sortit aquest dissabte a la tarda en processó, per passejar el seu patró, Sant Ceferino, fins a la plaça de Sant Pere. Un patró i una processó que cada any guanya adeptes, com s'ha pogut veure amb la llarga estela de gent que la seguia, i la que s'ha aplegat a la plaça de la Patum, una hora abans de l'inici del Passacarrers. 

Bogeria, rauxa i ganes de passar-ho bé han estat, com cada any, el condiment indispensable d'aquesta processó, que va néixer als anys vuitanta durant un sopar de dissabte a Sant Marc i entre tertúlies, segons va explicar a aquest diari Josep Freixa 'Nyaco'. A partir d'aquí, aquesta tradició ha anat agafant envergadura, fins al punt de convertir-se en una part important de la festa de la comparsa, que ha adoptat la figura del Papa Luna com a imatge sagrada. 

 

Dos nens ajuden a construir les caretes de Ple Foto: Aida Morales

Com sempre, la processó ha començat a la plaça de la Ribera, després que els vestidors de Plens hagin enllestit totes les caretes i cues per diumenge a la nit. A partir d'aquí, ha pujat pels quatre cantons entre fuets i vidauba i s'ha adreçat pel carrer major fins a la plaça de Sant Pere. Allà, i de manera inesperada, els músics han tocat una cançó que Carles Cortina va escriure per piano en memòria de l'antic cap de colla dels Plens, Ramon Sobrevies, i que Sergi Cuenca ha instrumentalitzat per primera vegada. De fet, i segons han explicat els músics a NacióBerguedà, es tracta d'un ball de gegants titulat 'Llinatge d'espurnes i vidalba' que està ple de simbolisme, i que aquest dissabte, s'ha tocat de manera inèdita. 

A la mateixa plaça, 'Nyaco' ha també ha dirigit la peça musical que ell mateix va escriure en honor a Sant Ceferino, i la processó ha tornat a baixar per les escales fins als vestidors de Plens. Allà, un gran aplaudiment ha fet honor als músics, que cada any se sumen desinteressadament a l'adoració del patró de la comparsa. 

“Ha estat molt bé, molt maco, espontani i original”, ha destacat el cap de colla dels Plens, Isaac Gonfaus en referència a la cançó que els músics han tocat en memòria del seu predecessor i també sogre. Segons ell, les decisions espontànies com aquesta sempre són els que surten bé, de la mateixa manera que va sorgir Sant Ceferino. Pel que fa a la figura del patró, elaborada per Jordi Camps, Gonfaus ha explicat que dorm sota el seu llit cada nit fins que arriba dissabte de Patum. Llavors, si el patró vol, surt de processó, ha bromejat.
 

GALERIA DE FOTOS de la confecció de caretes i de la processó de Sant Ceferino

 

Processó de Sant Ceferino Foto: Aida Morales

 

Vestidors de Plens realitzant caretes Foto: Aida Morales

Arxivat a