Els esportistes d’hivern es mobilitzen pel sí als Jocs

La Federació Catalana d'Esports d'Hivern demana el suport a la consulta per consolidar les modalitats esportives de neu i el turisme desestacionalitzat al Pirineu

Pau Lobato
22 d'abril del 2022
Actualitzat a les 15:44h
La Federació Catalana d'Esports d'Hivern ha presentat el manifest del sí.
La Federació Catalana d'Esports d'Hivern ha presentat el manifest del sí. | Pau Lobato
El sí als Jocs d'Hivern del 2030 es mobilitza. I ho fa de la mà dels esportistes. El president de la Federació Catalana d’Esports d'Hivern, David Samper, ha presentat aquest divendres el manifest a favor de la celebració dels Jocs als Pirineus. Amb el lema "Els esportistes diem sí", han demanat l’adhesió i el vot favorable al referèndum ciutadà a les comarques afectades que tindrà lloc el 24 de juliol.
 
En el text que han reivindicat al costat d’esportistes d’esquí com Àlex Puente han fet èmfasi en els efectes positius que, a parer seu, podrien comportar la celebració de la competició olímpica. Entre els possibles beneficis s’han referit a l’augment de participants dels esports d’hivern i de muntanya, a més de la promoció dels Pirineus com a "destinació turística desestacionalitzada" amb el consegüent creixement que implicaria per diversos sectors econòmics.

 

L'acte ha comptat amb la participació del meteoròleg Enric Agud, qui ha posat l’accent sobre la disponibilitat dels recursos naturals per organitzar les competicions. "Estem en un context d’emergència climàtica", ha recordat. "El 2030 és molt a prop i encara hi haurà neu al Pirineu", ha afegit.

Al final de l’esdeveniment, el president de la Federació ha mostrat satisfacció respecte a l'acord assolit entre el Govern català i el Comitè Olímpic Espanyol (COE). "El Govern s’ha deixat assessorar per tècnics i per això l’acord és bo per a nosaltres", ha afirmat. Fa setmanes que la fins aleshores presidenta de la Federació, Mònica Bosch, es va incorporar a l'executiu català per preparar el projecte de la candidatura. L’acord amb l'Aragó contempla que les proves d’esquí, snowboard, freestyle i esquí de muntanya es desenvoluparan al Pirineu català.

Els territoris que formaran part de la consulta del pròxim 24 de juliol finalment seran, per una banda, l’Alt Pirineu i l’Aran i, per l’altra, el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. Els majors de 16 anys que puguin acreditar un any de residència a les comarques afectades podran participar-hi.