Berga recupera el Concert Memorial Ricard Cuadra a la plaça de Sant Pere

Se celebrarà el pròxim dissabte, 11 de juny, a dos quarts de 10 del vespre, i comptarà amb l'actuació de la Banda del Memorial i el Quartet Mèlt

Redacció
21 d'abril del 2022
Actualitzat a les 10:52h
Concert Memorial Ricard Cuadra a Berga
Concert Memorial Ricard Cuadra a Berga | Cedida
El Concert Memorial Ricard Cuadra recupera la normalitat després de dos anys de pandèmia. El 2020, es va haver de suspendre i, l’any passat, es va traslladar al Teatre Municipal. Enguany, l'organització ja ha anunciat dia, hora i lloc: el dissabte, 11 de juny, a dos quarts de 10 del vespre, a la plaça de Sant Pere de Berga. A més, aquest any coincideix amb el 25è aniversari de la mort del músic berguedà Ricard Cuadra. Així, aquesta hauria de ser la XXVena edició, però serà la XXIVena pel fet que el 2020 no es va poder fer.

El certamen d'enguany, comptarà amb l'actuació de la Banda del Memorial, amb la companyia del Quartet Mèlt, que interpretarà obres escrites pels compositors berguedans Robert Agustina, Sergi Cuenca, Roger Belmonte i Ferran Badal. Aquest Quartet, conegut arreu de Catalunya, és un grup vocal jove format per 4 cantants procedents de diferents indrets del Principat, units pel món del cant coral català. Es tracta de la soprano Carolina Alabau (Rubí), la contralt Ariadna Olivé (Barcelona), el tenor Eloi Fort (Tarragona) i el baríton Oriol Quintana (Sabadell).

Treballen un repertori molt ampli i variat, basat essencialment en obres escrites per a cor mixt a quatre veus a cappella, i que comprèn des de la música antiga fins a temes moderns de gèneres diversos i de caràcter popular. Van fer-se molt populars en guanyar el concurs Oh, Happy Day de TV3 i, des d’aleshores, han sovintejat les seves actuacions arreu de Catalunya. El repertori del concert inclourà des de balls de gegants, basats en cançons populars i que, per tant, ja tenen lletra (amb arranjaments de Robert Agustina), a peces amb lletres inèdites d’en Pep i en Màrius Moneo, com els temes republicans de Queralt i Patum (música de Roger Belmonte) o bé el rap dels Plens (arranjament de Sergi Cuenca), l’havanera dels gegants (d’en Sergi Cuenca), peces recuperades i revisades per a l’ocasió, com els arranjaments per coral d’en Ferran Badal, peces totalment noves com la fuga del Ball de l’Àliga (de Robert Agustina) i la coneguda cançó d’en Francesc Ribera (Titot) "L’últim tirabol", en un arranjament nou d’en Sergi Cuenca.

"Intentem convidar músics de renom i qualitat per tal que col·laborin amb nosaltres", explica l'organització. Al llarg dels anys han escrit o interpretat obres per aquest concert, noms com Albert Guinovart, Manel Camp, Llibert Fortuny, La Dharma, Àlex Martínez, Lloll Bertran, Andrea Motis i un llarg etcètera. Han tocat la música de la Patum amb acordions, orquestra de corda, grup de percussions, big band de jazz, cobla, coral i -sempre- amb la participació de la Banda del Memorial Ricard Cuadra, formada per músics de totes les formacions berguedanes que toquen la Patum i que, voluntàriament, dediquen una part del seu temps a fer possible aquest esdeveniment anual, que ha esdevingut la porta d’entrada a la setmana de la Patum a Berga.

La segona part del concert, com sempre, consistirà amb la interpretació d'un salt de Patum complet a càrrec de la Banda del Memorial, amb alguna ajuda del Quartet Mèlt. El Concert de Patum, que cada any té lloc el dissabte abans de Corpus, és un concert singular. La totalitat d’aquest concert es fa a partir de les melodies de la festa. Això vol dir que el repertori que es toca cada any és original, inèdit i escrit expressament pel concert. Des de l'organització del Memorial, treballen cada any per la recuperació, dignificació i endreça de la tasca encetada per Ricard Cuadra sobre l'endreça de la música de la Patum, la qual "no ha estat prou reconeguda per la ciutat de Berga i, especialment, pel col·lectiu patumaire", expressen en un comunicat.
 
Arxivat a