Turcs i Cavallets de la Patum i la Patum Infantil ballen plegats per primera vegada a la història

Jaume Casdesús afirma que grans i petits “no havien ballat junts mai de la vida”

Aida Morales
06 de juny del 2015
Actualitzat a les 20:24h
Un Turc de la Patum i un Turc de la Patum Infantil saltant conjuntament
Un Turc de la Patum i un Turc de la Patum Infantil saltant conjuntament | Aida Morales

Un Turc de la Patum i un Turc de la Patum Infantil saltant conjuntament Foto: Aida Morales


La celebració dels 125 anys dels Turcs i Cavallets de la Patum ha portat un fet inèdit a la plaça de Sant Pere. Després de l'entrega de títols de patumaires i de patumaires d'honor a l'Ajuntament de la capital, la comparsa ha volgut tornar a fer història i ha realitzat un salt de Turcs i Cavallets conjunt amb els membres de la comparsa de la Patum Infantil. D'aquesta manera, en comptes de vuit persones, el salt s'ha realitzat amb 16, la meitat dels quals nens, simulant una lluita de Turcs i Cavellets grans i petits. 

Aquest ball, que ha acabat amb aplaudiments dins del consistori, no s'havia fet mai, tal i com ha explicat a NacióBerguedà el cap de colla, Jaume Casadesús. Segons ell, aquesta sorpresa ha estat un exemple de col·laboració entre les dues Patums que s'ha portat a terme per a la celebració de l'aniversari “amb molta il·lusió”. A més, ha destacat, una altra de les novetats ha estat la renovació del vestuari de la comparsa, que s'ha realitzat també a la dels nens, i que també demostra aquesta entesa entre grans i petits. 

 

Ball inèdit de 16 Turcs i Cavallets de la Patum i la Patum Infantil Foto: Aida Morales

“Xics i grans no havien ballat junts mai de la vida”, ha relatat. De fet, ha destacat que ja s'havia proposat en alguna altra ocasió, però sempre s'havia descartat perquè no es veia clar: “Semblava que hi havia una mica de por i, tot i sigui dit, vaig aprofitar l'ocasió dels 125 anys, quan és difícil que et diguin que no”. 

Abans de sortir, però, els músics que s'han instal·lat al balcó de l'Ajunament han tocat una antiga música d'aquesta comparsa que, segons han indicat, es va deixar de ballar als anys 20. Enguany, aquesta música no s'ha pogut recuperar per falta de temps per assajar, tot i que Casadesús ha anunciat que durant la Patum de l'any que ve, dos dels quatre salts es faran amb aquesta nova sintonia. Aquest dissabte, la música s'ha fet sentir abans del ball dels Turcs i Cavallets perquè la gent s'hi anés acostumant. 

Després del salt conjunt amb els membres de la comparsa de la Patum Infantil, els Turcs i Cavallets han tornat a sortir a la plaça en un ball realitzat pels “veteranos”. Segons ha dit, es tracta de gent que havien saltat fa molts anys i que actualment ja feia temps que no ho feien. D'aquesta manera, s'ha volgut donar l'oportunitat a aquella gent més gran que viu la comparsa amb molta il·lusió, així com també donar “llum verda” a les persones que alguna vegada han volgut saltar i que no ho han pogut fer mai.
 

Ball conjunt de 16 Turcs i Cavallets de la Patum i la Patum Infantil Foto: Aida Morales

 

Segon salt de Turcs i Cavallets dissabte de Patum a la plaça de Sant Pere Foto: Aida Morales

 

Salt de "veteranos" dissabte a la plaça de Sant Pere  Foto: Aida Morales

 

Segons salt de Turcs i Cavallets dissabte al migdia a la plaça Foto: Aida Morales

Arxivat a