La Patum Infantil presenta un conjunt de novetats: s'elimina l'alçada pels sortejos i s'amplia l'edat per saltar de Ple

Es canvia el recorregut del passacarrers de divendres, que sortirà del Local de Joves de Berga, i farà un salt amb totes les comparses -menys els Plens- davant l'Hospital de Berga i la nova residència del passeig de la Indústria

Joan Obiols
11 d'abril del 2022
Actualitzat a les 17:35h
La Patum Infantil 2022 se celebrarà el pròxim divendres, 17 de juny
La Patum Infantil 2022 se celebrarà el pròxim divendres, 17 de juny | Pilar Màrquez

L'Associació de la Patum Infantil ha presentat aquest dilluns al matí, un conjunt de novetats que afectaran la celebració de la festa d'enguany, prevista pel divendres, 17 de juny. Entre les novetats, destaca l'eliminació de l'alçada com a requisit pels sortejos per formar part de les comparses (excepte els gegants) i l'ampliació de l'edat màxima per saltar de ple, que passa, exponencialment i només aquest any, de 14 a 15 anys. La resta de canvis es poden consultar a continuació. 

Per una banda, s'han establert un conjunt de millores generals, entre les quals hi ha la renovació del conveni de col·laboració amb l’empresa de protecció de dades Windat, que assessora i ajuda l'entitat de la Patum Infantil en qualsevol qüestió tècnica per garantir i complir la normativa i la legislació actual. També s'obligarà a tots els cuidadors que participin de les comparses a entregar el certificat de delictes sexuals, amb el qual s'acredita que poden tractar amb menors i que no tenen cap delicte penal d'àmbit sexual en curs. Per últim, s'ha redissenyat la pàgina web amb un format més visual, atractiu i adaptat a tots els usuaris.

Per altra banda, s'han introduït un seguit de modificacions per a promoure la participació, entre aquestes hi ha l'eliminació de les alces per accedir als sortejos, de manera que només hi haurà com a filtre l'edat, a excepció dels gegants, que han de tenir una alçada mínima de 142 cm, sinó els cavallets d'aquests tocarien a terra a l'hora de ballar-los. També, s'eliminen els cicles de 2 anys de continuïtat. Així, els infants que fins ara tenien 2 anys assegurats en una comparsa (l’any que el menor li tocava i l’any addicional per poder sortir a plaça sense la pressió del primer any) s'eliminen i es renovaran els membres cada any. Per últim, s'eliminen els privilegis dels fills dels cuidadors, que fins ara podien entrar a una comparsa sense sorteig previ. Així doncs, tothom haurà de participar en el mateix sistema de sorteig. La finalitat "és promoure la igualtat en el procés de participació".

A tot això, s'augmenta l'edat màxima per saltar de Ple per compensar els 2 anys sense haver pogut fer La Patum Infantil. Per tant, en comptes de limitar-ho als 14 anys, els plens poden saltar fins als 15 anys. També es crea un nou organigrama d'accés a les comparses que es pot consultar en aquest PDF o a la pàgina web a la secció normativa i apartat de documentació. 

Un altre àmbit que pateix canvis és el que afecta les comparses de foc (Maces, Àngels, Guites, Plens i acompanyants). Aquest any, la formació del foc CRE es farà abans dels assajos, i no durant la segona setmana d’assajos com era habitual. Per la qual cosa, els menors que estiguin en reserva d’una comparsa de foc també hauran de fer-la. A més, la formació del foc s’haurà de fer obligatòriament cada any. Tanmateix, els cuidadors que vulguin formar part d'una comparsa de foc, se'ls afegeix 2 requisits: ser major d’edat o tenir complerts els 18 anys el 1r dia d’assaig i tenir la formació del foc de les 5 lletres (RGCRE).

Nou recorregut del Passacarrers i nous espais
El passacarrers del divendres a les 9 del matí presenta novetats pel que fa al recorregut i la sortida. Totes les comparses sortiran des del Local de Joves de Berga, al carrer Mossèn Espelt número 13, en comptes del pavelló d’esports. Per primera vegada, es farà un salt de totes les comparses (exceptuant plens) a l’hospital de Sant Bernabé. De tornada es passarà pel casc antic de la ciutat, recordant els orígens de l’entitat. Aprofitant la rua, les comparses que no participen en el passacarrers s’aprofitarà per deixar-les a dins l’Ajuntament. Es mantindrà el salt que es feia als administradors a la plaça de Sant Joan, amb les corresponents comparses. El passacarrers s’acabarà a la plaça de Sant Pere per fer el passadís amb els administradors i polítics. El recorregut es pot consultar en un mapa en aquest enllaç.

Pel que fa als nous espais i ubicacions, aquest any, el sorteig de les comparses i la formació del foc es faran a la sala gran del Local d'Entitats, en comptes del Local dels Castellers. A més, s'inclou la nova residència de Berga situada al passeig de la Indústria com a punt on es farà un salt complet (exceptuant plens). L'entitat explica que tot i ser un centre privat, creu que és important fer arribar la Patum Infantil a tota la gent gran de Berga. El Local de Joves de Berga serà l'espai on s'iniciarà el passacarrers i on es deixaran les comparses un cop finalitzada la passada i l'últim dia d'assajos. 

Per últim, des de l'Associació de la Patum Infantil han estès la mà a participar en aquells actes de commemoració dels 400 anys de les comparses de la Patum on se'ls demani la seva presència. Per a informació més detallada sobre les dates, els horaris, les inscripcions i els assajos podeu entrar en aquesta pàgina web

Arxivat a