Gironella inaugura una ruta que mostra les diferents etapes històriques del municipi

El projecte es pot visitar aquest dissabte i diumenge, 9 i 10 d'abril, de les 10 h a les 13 h. Properament, s'anunciaran els horaris definitius d'obertura

Redacció
09 d'abril del 2022
La ruta "El fil de la història" té un cost de 162.361 euros
La ruta "El fil de la història" té un cost de 162.361 euros | Ajuntament de Gironella
Gironella ha estrenat aquest dissabte la ruta "El fil de la història", que mostra les diferents etapes històriques del municipi a través del món del tèxtil, que actua com a fil conductor. El recorregut es podrà visitar aquest dissabte i diumenge, 9 i 10 d’abril, de les 10.00 h a les 13.00 h. Properament, s’anunciaran els horaris definitius d’obertura. La mostra consta de diferents recursos combinats que formen una experiència singular per al visitant: s’ha creat una ruta pel poble amb tòtems de senyalització, una aplicació per a mòbils i es compta amb espais reformats que s’han tematitzat amb escenografia de so i llum.

El projecte, amb un cost de 162.361 euros assumits a parts iguals entre l’Ajuntament i el Consell Comarcal del Berguedà, permet entendre com va ser la vida a Gironella en cada època i qui la va protagonitza. L'explicació es desenvolupa a través de diferents temàtiques, com l’evolució de l’art tèxtil, la situació geogràfica, el riu com a font de  riquesa, Gerundella com a primer nom del municipi, la bruixeria al poble o els privilegis de Gironella per escollir els cònsols i jurats.

Lluís Vall, regidor de l’Ajuntament de Gironella, exposa que aquesta nova ruta turística "permet descobrir la història de la perla d’una manera amena i interactiva". "La ruta és el complement perfecte als recursos turístics ja existents al municipi, ja que dona una visió global de l’evolució del municipi amb el tèxtil com a protagonista".

Per la seva banda, Josep Lara, president del Consell Comarcal, es mostra satisfet per la inauguració i el treball conjunt. "El nou recorregut que s’estrenarà aquest cap de setmana és una bona mostra que els pobles de la comarca continuen treballant per millorar el seu passat, present i futur. Gironella n’és un bon exemple amb una activitat que dignifica el passat tot pensant en el futur i el benefici de la vila", destaca Lara.

L’eix narratiu de la proposta transporta el visitant a descobrir tots els fils que conformen la història de Gironella. En total, la ruta consta de sis punts, cadascun simbolitzat per un fil i en un espai concret del poble: el fil dels materials i els oficis a l’inici (Punt Jove), el fil de la riquesa (Església vella de Santa Eulàlia), el fil del poder (Torre de l’Homenatge), el fil de la bruixeria (la presó), el fil del comerç (Plaça del Forn) i el fil del llegat al final (Cau).

Al llarg de tot el recorregut hi ha instal·lats sis mòduls museogràfics tipus tòtems que serviran per unir el relat. Aquests tenen una base estètica que s’inspira en la trama i l’ordit dels teixits. En cadascun d’ells, hi ha explicats uns fils o trames que són els que permeten rela­cionar-los amb l’indret i l’aplicació mòbil. 

La tematització dels sis espais s’ha realitzat mitjançant una mínima interven­ció d’elements i attrezzo amb efectes de llum i so. Els punts del recorregut tematitzats estaran oberts al públic al llarg de les ho­res en què estarà disponible la visita i, per aquest motiu, els elements esta­ran ancorats i protegits per evitar que es malmetin.

L’enigma (Quins són els fils de la història de Gironella?) de la descoberta de la ruta el vehicula de manera participativa l’aplicació mòbil. La trama per conver­tir aquests fils en un teixit és el recurs narratiu que va enllaçant els sis espais. Cada espai remet a un fil històric i és amb l’aplicació que es pot interpretar. En fer-ho, els llocs prenen vida a través de les pistes d’àudio i el recurs de capturar elements visuals amb el dispositiu.
Arxivat a