Arrenca el Festival UP amb la previsió de rebre 800 alumnes del Berguedà

L'antiga fàbrica tèxtil de Cal Metre de Gironella acull el certamen, des d'aquest dijous fins diumenge, que fixa com a objectius l'aturada de la "fuga de talents" i l'apropament entre empreses i estudiants

Joan Obiols
08 d'abril del 2022
El Festival Up s'estrena per primera vegada a Gironella
El Festival Up s'estrena per primera vegada a Gironella | Joan Obiols

L'antiga fàbrica tèxtil de Cal Metre de Gironella acull des d'aquest dijous, la primera edició del Festival Up Berguedà, la fira de l'estudiant i l'ocupació, que tindrà lloc fins al diumenge, 10 d'abril, i que preveu la visita de 800 alumnes de cinquè i sisè de primària, de tercer i quart d'ESO i de cicles formatius de grau mitjà i superior del Berguedà. El certamen neix amb l'objectiu d'apropar i impulsar l'emprenedoria i la innovació entre els més joves, alhora que esdevé un punt de trobada i intercanvi amb el món empresarial a través de diferents estands, ponències, xerrades i tallers. 

Es tracta d'una aposta del Consell Comarcal del Berguedà i l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Gironella, i que vol esdevenir un espai de trobada pels estudiants berguedans per conèixer a fons i de manera propera, quines opcions tenen a la comarca i al país per continuar els estudis, també podran establir contacte directe amb empresaris del sector de l'hostaleria i la tecnologia que busquen treballadors. Des de l'organització han posat molt d'èmfasi en la voluntat de retenir els talents a la comarca i evitar-ne la fuga. En aquest sentit, s'han organitzat un total de 70 activitats, entre les quals destaquen les ponències de diferents berguedans emprenedors on exposaran els seus projectes d'èxits, amb la voluntat de ser models d'inspiració pels joves estudiants.

L'acte d'inauguració d'aquest dijous s'ha celebrat a l'espai Cal Metre, amb la participació d'un centenar de convidats i els parlaments de l'alcalde de Gironella, David Font; el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara; el president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall; la directora de Serveis Territorials d'Empresa a la Catalunya Central, Teresa Clotet; la directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Joana Barbany, i la diputada de Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona, Eva Menor. A banda de la presència de nombrosos representants polítics de municipis d'arreu de la comarca i del Consell Comarcal. 

Per la seva part, David Font ha recalcat el caràcter "innovador" de la fira i la voluntat de "donar a conèixer el talent del Berguedà". En aquest sentit, ha emplaçat a treballar entre els presents a "generar un futur millor i ple d’oportunitats per les properes generacions". El president Josep Lara ha valorat el certamen com "una aposta arriscada i ferma" i ha expressat la convicció en què els estudiants "obriran les portes del progrés de la comarca". Des de l'ens comarcal s'ha traslladat la voluntat de "seguir treballant al costat dels alumnes i evitar la fuga de talents". Lara ha afegit que la comarca té un entorn "privilegiat" i unes telecomunicacions que fan "més factible que mai" quedar-se al Berguedà. 

Lluís Vall ha assenyalat que un 44% de les indústries de la comarca necessiten digitalitzar-se, però es troben amb la falta de recursos humans. En aquest sentit, Vall ha reivindicat que el repte de la comarca és "retenir" el talent, que existeix, però que no es coneix. Per això, el festival UP vol ser un nexe de connexió entre el món empresarial i els estudiants, per descobrir les oportunitats que ofereixen uns i altres. Vall ha anunciat que pròximament es crearà la Xarxa Berguedà Impuls, un directori de serveis que connectarà les diferents necessitats de les empreses. 

Des de la Diputació de Barcelona, Eva Menor ha assenyalat que el caràcter de foment de l'emprenedoria i d'innovació del Festival Up va molt en la línia de l'estratègia de la Diputació. Menor ha desitjat que "sigui la primera edició de moltes". Teresa Clotet ha destacat que la tecnologia prengui rellevància en el certamen i ha pronosticat "l'èxit" de l'estrena. Per últim, Joana Barbany ha celebrat que es treballin eixos com la connectivitat dels ciutadans i el territori, la ciberseguretat, l'economia digital i la mobilitat sostenible. 

Seguit de les intervencions, la periodista de Catalunya Ràdio Mariola Dinarès ha ofert una ponència sobre "riscos i oportunitats d'un futur digital" i s'ha obert l'estand sobre activitats experimentals, que compta amb una mostra de tecnologies relacionades amb la realitat virtual, la robòtica o les impressores 3D que actuen com eines d'ajuda en diferents empreses. El programa complet i les diferents activitats es poden consultar a través d'aquest enllaç.

Arxivat a