La Guita Xica, els Nans Nous i un salt de Plens recorden la Patum de 1890

La plaça de Sant Pere viu un inici de salt de Plens "memorable" sense música i sota el batec del Tabal

Aida Morales
05 de juny del 2015
Actualitzat el 11 de juny a les 12:22h
Els Nans Nous a la Patum Completa de dijous
Els Nans Nous a la Patum Completa de dijous | Adrià Costa

La Guita Xica baixa envoltada de torxes del carrer d'on va néixer Foto: Adrià Costa


La sortida a la plaça de Sant Pere de la Guita Xica i dels Nans Nous aquest dijous de Corpus ha tornat a fer història. Celebrant el seu 125è aniversari, les dues comparses han volgut rememorar els seus inicis el 1890. Un moment històric molt diferent de l'actual, quan la plaça era més buida que plena, i fer Patum era una tradició de pocs, lluny de les aglomeracions actuals.

A ningú se li escapa, doncs, que aquesta Patum està essent històrica i que, com a tal, s'havien de preveure sorpreses inesperades. La primera, ha vingut de la mà de la Guita Xica que, després de les Maces, ha deixat Sant Pere a les fosques. En aquest moment, més de 500 torxes repartides per tots els balcons i la barana de la plaça s'han començat a encendre, deixant un panorama inèdit i espectacular en la memòria de molts. Al seu torn, la Guita Xica ha aparegut a l'inici del carrer Buxadé, rememorant el lloc on va néixer, al carrer de les Canals. 

“En aquell moment es va voler crear un impacte”, ha explicat el membre de la comparsa, Joan Guitart, que ha assegurat que també aquesta ha estat la intenció d'enguany: “Al 1890 no hi havia electricitat i la Guita Xica va sortir per sorpresa; és per rememorar això”. Segons ha destacat, aquest és “sense cap dubte, l'acte gros dels 125 anys”, una “estampa històrica”, que ha complementat la pujada també memorable de la Guita Xica pel carrer major durant els Quatre Fuets i la particularitat de la mantellina de la Patum de Lluïment. 

 

Patum Completa 2015 Foto: Adrià Costa

La segona sorpresa de la nit ha vingut de part de la compasa dels Nans Nous. Tot i que ja era vox populi, aquests han saltat a les fosques i il·luminats per un gran focus. Cadascuna de les dues parelles, la dels joves, i la de la Vella i l'Enterramorts han sortit per dos extrems de la plaça. A més, cadascun dels quatre nans ha portat la vestimenta antiga; els primers la que van lluir de 1984 a 1996, mentre que els segons, la que van portar de 1957 a 1983. El cap de colla dels Nans Nous, David Cussà, ha explicat que la voluntat ha estat recrear un salt “sorprenent, diferent i maco”, així com recordar que, antigament, a la Patum Infantil, aquests nans havien sortit d'una i altra cantonada. 

A més, Cussà també ha remarcat que, de cara a dissabte, la comparsa ha convocat tota la gent que hagi saltat alguna vegada per fer una fotografia conjunta pels 125 anys. La tercera sorpresa, un segon salt especial dels Turcs i Cavallets, s'ha hagut d'anul·lar per problemes tècnics, i segurament es portarà a terme durant la Patum Completa de diumenge. 

No obstant això, un dels moments més especials de la nit ha estat el segon salt de Plens. En aquest, a diferència dels anteriors, la música no ha començat fins 30 segons després del seu inici, marcat pel batec del Tabal, que ha recordat els antics salts que es realitzaven a la plaça abans que hi hagués música. D'aquesta manera, segons ha explicat el cap de colla dels Plens, Isaac Gonfaus, la gent ha pogut “viure” com es feien els antics salts i “el molt que s'ha guanyat amb la música”. A partir d'aquí, hauran de passar 25 anys més, com a mínim, perquè es torni a viure una experiència similar: “D'aquí a 25 anys, llavors algú ho decidirà”. 

Fuets que no peten

La Patum Completa d'aquest dijous repeteix el mateix procediment que diumenge. Durant quatre salts, totes les comparses surten a la plaça acompanyades per la Cobla Pirineu. Al seu voltant, unes 6.000 persones les han seguit al ritme de les seves cançons i amb dos salts de Plens, el segon dels quals s'ha hagut de parar a causa d'una caiguda. En aquests, 1.800 fuets i 200 bangales que, com cada any, han omplert la plaça de fum.

 

L'Àliga es fa espai entrre la multitud Foto: Adrià Costa

Qui sí que ha vist frustrades les expectatives han estat les Maces, que han comprovat com diversos fuets no han acabat de petar. Sobretot al tercer salt, quan cap dels quatre fuets ha petat, un fet que ha incitat les crítiques del públic, que ha cridat i xiulat. 

La gran quantitat de gent que s'ha aplegat durant els dos primers salts també ha dificultat el ball de l'Àliga. En el primer, aquesta comparsa no ha pogut realitzar el tradicional gir que la caracteritza, mentre que en la resta, les empentes i el poc espai han estat la tònica dominant.

L'anècdota final, però, la han donat els músics. En un gest poc habitual, i després de baixar a la plaça per finalitzar els Tirabols, han pujat al balcó de l'Ajuntament, des d'on han continuat tocant i fent ballar Gegants i Guites.

Sant Vila creu que la Patum és “impressionant”

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha estat un dels convidats especials de la Patum d'aquest dijous. Al costat de l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, el conseller ha viscut dos primers salts que ha considerat “impressionants”. Per a ell, però, el millor moment ha estat la sortida de l'Àliga, que ha descrit com un ball ple de “sentiments”.

Malgrat això, ha volgut felicitar totes les comparses per “l'interès i el rigor” de cadascuna de les representacions, i per la defensa d'una festa centenària. Pel que fa al salt de Plens, ha assegurat que l'ha trobat “realment impactant”, fins al punt d'afirmar que “és d'un altra dimensió”. Segons Vila, un salt de Plens és d'aquells esdeveniments que tothom ha d'haver vist, com a mínim, “una vegada a la vida”. 
 

Galeria de fotos de la Patum Completa de dijous

 

La Guixa Xica, protagonista de la nit a la Patum Completa de dijous Foto: Adrià Costa

 

Patum Completa 2015 Foto: Adrià Costa

 

Arxivat a