La Patum renova la seva pàgina web «per millorar» la vessant comunicativa de la festa

El nou portal suposa un canvi pel que fa a la rapidesa i l'agilitat a l'hora de consultar els diferents apartats en línia

Joan Obiols
05 d'abril del 2022
Actualitzat a les 14:35h
Roser Valverde, Albert Escànez, Raül de Haro i Miquel Escànez
Roser Valverde, Albert Escànez, Raül de Haro i Miquel Escànez | Joan Obiols

La Patum de Berga estrena, aquest dimarts, un nou portal web oficial "per millorar" la vessant comunicativa de la festa. Així, es renova l'antiga versió de la pàgina, creada el 2014, per posar-la en consonància amb la informació i l'estètica de l'app de la Patum, creada el 2019. La regidora de Festes, Roser Valverde, ha explicat que la iniciativa forma part de la línia de treball de l'Ajuntament "de donar més contingut a la festa i millorar la comunicació envers el patumaire i el visitant de fora". El projecte ha tingut un cost d'uns 2.500 euros i ha estat desenvolupat per l'empresa berguedana de disseny gràfic i comunicació, La Padrina.

La nova pàgina web ja està operativa i es pot consultar a través de l’adreça www.lapatum.cat. Valverde ha detallat que el disseny es basa en la proposta gràfica de Salvador Vinyes, qui ha cedit desinteressadament el logotip de la festa, els pictogrames de les comparses o la cronologia històrica de la Patum, entre altres. La idea, segons la regidora, és fer una pàgina web "més atractiva".

El programador web de l'empresa berguedana La Padrina, Miquel Escànez, ha comentat que "la web ha estat desenvolupada amb una tecnologia similar a la de l'aplicació mòbil i això fa que sigui molt més ràpida i intuïtiva". El canvi de pàgina és instantani, de manera que s'evita la càrrega cada vegada que es fa el canvi, un fet que suposa una bona millora respecte a la web anterior. Escànez ha esmentat que "la part d’administració connecta directament la web i l’aplicació mòbil a través d’un únic panell que permet actualitzar els continguts de forma més àgil".

El nou portal web està disponible en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) i conté la programació de cada dia de la festa, amb el detall de quines són les comparses que participen en cada acte, la informació històrica sobre els orígens de la festa, els itineraris de les passades, els elements principals de la festa, la música i la seva reproducció en la mateixa pàgina, un glossari per explicar diferents conceptes bàsics de la festa, recomanacions sobre seguretat i la indumentària adequada per participar en la Patum.

La pàgina també inclou un apartat explicatiu per a cada comparsa i una pestanya d’actualitat patumaire on es poden consultar les notícies i l’agenda d’actes relacionats amb la festa. A més, hi ha una entrada per a conèixer les funcions, l’activitat i la composició del Patronat Municipal de La Patum, l’òrgan de participació sectorial encarregat d’administrar, conservar i coordinar el desenvolupament de la festa.

Una de les novetats que presenta el portal web respecte a l’anterior versió és la incorporació d’un apartat dedicat al projecte "Vides de Patum", que recull el testimoni de persones que han estat vinculades a La Patum amb l’objectiu de deixar constància de l’evolució de la festa a través dels seus records i vivències. En aquest apartat es poden visualitzar més d’una desena d’entrevistes realitzades des de l’any 2016 amb motiu de la celebració de l’aniversari de la proclamació de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

El projecte es va iniciar abans de l’esclat de la pandèmia de la Covid, però va quedar aturat i s’ha reprès per poder estrenar-lo abans de la celebració de la Patum de la represa, que en un principi i si res canvia en l'àmbit sanitari, se celebrarà entre el 15 i 19 de juny del 2022

Arxivat a