Comença a caminar una estratègia per potenciar el coneixement i consum del producte local del Berguedà

El primer Fòrum de Productors reuneix a Cal Rosal 10 treballadors del sector agroalimentari, on exposen i posen en comú les inquietuds i punts de vista que sorgeixen dins aquest àmbit

Redacció
01 d'abril del 2022
Actualitzat a la 13:30h
La primera trobada del Fòrum de Productors del Berguedà s'ha celebrat al Konvent de Cal Rosal
La primera trobada del Fòrum de Productors del Berguedà s'ha celebrat al Konvent de Cal Rosal | Productors Berguedà
Aquest dimecres 30 de març s'ha celebrat el primer Fòrum de Productors del Berguedà al Konvent de Cal Rosal. Més d'una desena de treballadors del sector agroalimentari s'han reunit per posar en comú inquietuds i punts de vista que fa temps que sorgeixen dins aquest àmbit en la comarca. L'objectiu dels fòrums és fomentar un espai de reflexió per apropar productors i crear sinergies, que han de servir per treballar les bases d’una estratègia per potenciar el coneixement i consum del producte local i la venda en circuits curts.

Durant aquest primer fòrum, s’ha pogut parlar de temes d’actualitat, com la crisi de preus que s’està vivint a escala global, que afecta greument al sector agropecuari i agroalimentari, i que també pateixen els productors de la comarca. Tot i que la sessió s’ha focalitzat en rebre les aportacions i impressions dels productors, amb la voluntat de potenciar el Berguedà com a territori productor.

La majoria de participants coincideixen que els seus productes sovint són més valorats fora del Berguedà, i que gran part de les vendes es fan fora de la comarca. Una tendència que es vol revertir a través d’accions com els Mercats de Productors i les activitats paral·leles que s’hi realitzen: xerrades de productors que aproximen l’origen dels productes als consumidors, demostracions de cuina amb producte local o networkings, entre altres. Tot d’accions enfocades a divulgar un consum responsable i sostenible, que al mateix temps contribueixi a una alimentació bona i saludable.

Durant aquest 2022, es duran a terme quatre edicions de Mercats de Productors a la comarca (una per a cada estació). Aquests certàmens han rebut molt bones valoracions per part dels productors, i una molt bona acollida per part de la població, tal com demostra el flux de visitants que han assistit a les dues edicions ja fetes. En aquest sentit, l’organització ja està treballant, en el Mercat de Productors del Berguedà, edició primavera, que tindrà lloc el pròxim diumenge 15 de maig, a la porta del comerç de Cal Rosal. El projecte s'impulsa des de la Unió de Comerciants i Botiguers de Cal Rosal – Olvan, l’Ajuntament d’Olvan i l'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADB).