El programa de cribratge de càncer de còlon i recte detecta 434 persones al Berguedà amb pòlips amb risc de ser malignes

Des que el Departament de Salut va iniciar el programa, l’any 2016, s’han diagnosticat 227 càncers colorectals, la majoria poc avançats i amb més possibilitats de curació

Redacció
31 de març del 2022
Actualitzat a les 17:57h
Foto de la façana de l'Hospital Sant Bernabé.
Foto de la façana de l'Hospital Sant Bernabé. | ACN
El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte que el Departament de Salut empeny a les comarques del Berguedà, Bages, Moianès i Solsonès ha realitzat 5.216 colonoscòpies, ha detectat 3.012 persones amb pòlips de risc que podrien haver progressat cap a malignes i ha diagnosticat 227 càncers colorectals, un 73,5% dels quals en estadis inicials i, per tant, amb més possibilitats de curació. Al Berguedà, s'han realitzat 774 colonoscòpies, que han detectat 434 persones amb pòlips de risc, i s'han diagnosticat 34 càncers colorectals.

Aquestes són algunes de les dades més destacades des que es va posar en marxa aquest programa de prevenció de la malaltia, el gener de l’any 2016, i que evidencien la importància de participar en aquest servei que es dirigeix a tota la població d’entre 50 i 69 anys. Aquest 2022 s’ha iniciat la quarta ronda del programa que, com les anteriors, tindrà una durada de dos anys. El desplegament ha començat a la ciutat de Manresa i s’estendrà de manera progressiva fins arribar a una població diana que inclou unes 62.000 persones de totes les àrees bàsiques de salut de les comarques del Berguedà, Bages, Moianès i Solsonès.

La participació en aquest programa, que és voluntària, és una mesura clau per reduir el risc de patir càncer i, en cas que s’hagi començat a desenvolupar, per detectar-lo en etapes molt precoces, quan les persones no tenen símptomes, fet que permet que els tractaments siguin més efectius. Al Berguedà, les dades de participació en la primera, segona i tercera ronda han estat del 52,2%, 54,3% i 56,5%, respectivament. Les guies europees defineixen com a acceptable una taxa de  participació del 45%. En disset de les divuit ABS del territori la taxa de participació obtinguda en la darrera ronda del programa ha estat superior al 45% i, en 4 ABS, superior al 60%.

La participació està per sobre de la mitjana de Catalunya, que se situa en el 45%. L’objectiu és intentar assolir una taxa de participació superior al 65%. El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte és una iniciativa del Departament de Salut que a les comarques del Berguedà, Bages Solsonès i Moianès és una realitat gràcies a la coordinació del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, la Fundació Althaia, Salut Catalunya Central - Hospital de Berga i l’Institut Català de la Salut (ICS) amb el suport de la Regió Sanitària Catalunya Central del CatSalut.

El càncer més freqüent
El càncer colorectal és el càncer més freqüent a Catalunya, sobretot a partir dels 50 anys. Cada any es diagnostiquen més de 6.000 casos nous i moren unes 2.500 persones. En els estadis inicials, la supervivència a 5 anys és del 90% en els casos de malaltia localitzada i del 70% en els casos de malaltia amb afectació regional.

La majoria de vegades aquest tipus de càncer es desenvolupa a partir de petites lesions de l’interior del budell (pòlips), que poden acabar transformant-se en un càncer. Si es detecta a temps, és molt fàcil de tractar i té moltes probabilitats de curació. La majoria de vegades el càncer no produeix cap molèstia fins que la malaltia està avançada. Si es detecta sang en les deposicions, canvis en els hàbits intestinals durant més de sis setmanes, pèrdua de pes o
cansament inexplicable o malestar abdominal persistent, cal consulta el professional mèdic.

El risc de patir càncer es redueix seguint un conjunt de recomanacions, recollides al Codi europeu contra el càncer. Entre elles, no fumar ni beure alcohol, mantenir-se en un pes saludable, fer activitat física en el dia a dia i alimentar-se de forma saludable. En aquest darrer sentit, es recomana menjar cereals integrals, llegums, fruita i verdura, limitar el consum d’aliments amb un alt contingut calòric (sucres o greixos), evitar les begudes ensucrades i la carn processada.