L'obra «El pes d'un cos» de Victoria Szpunberg aterra aquest dissabte al Teatre Municipal de Berga

L'actriu Laia Marull, guanyadora de tres Òscars i un Gaudí, protagonitza la història que mostra, a través de l'experiència personal de l'autora, com podem arribar a desitjar la mort d'algú que estimem

Joan Obiols
30 de març del 2022
Actualitzat a les 17:52h
El pes d'un cos
El pes d'un cos | TNC

El Teatre Municipal de Berga acull aquest dissabte, 2 d'abril, a les 21.30 hores, l'obra de Victoria Szpunberg "El pes d'un cos" que aborda, a través de l'experiència personal de l'autora, l'envelliment en l'actual societat amb una història d'una noia que ha de cuidar del seu pare, qui després de patir un ictus, viu un procés de deteriorament físic i mental que el converteix en algú totalment dependent que sobrepassa la filla, qui arriba a desitjar la mort d'una de les persones que més estima en aquest món.

L'obra, que forma part de la cartellera del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i ha trepitjat arreu del país, mostra un caràcter contundent i de denúncia, barrejant-ho amb escenes d'humor, música i simbolisme. Ens posa sobre la taula temes com la manca de recursos econòmics de moltes famílies per afrontar l'envelliment dels seus familiars o la precarització del sistema sanitari i les residències. De fet, aquests dos factors són decisius perquè la protagonista entri en una espiral de caiguda lliure mentre fa tot el possible per cuidar el seu pare. La manutenció del pare fa que la filla hagi de vendre-ho tot, desposseir-se de tot allò que ha heretat, i entrar en una mena de deliri imparable. Només l’arribada d’un àngel, conductor d’una ambulància i zelador, pot treure’ls de l’abisme.

En una entrevista a la televisió La Xarxa, l'autora Victoria Szpunberg explica que el text de l'obra descriu totes les peripècies del sistema sanitari i les odissees que va haver de viure amb el seu pare, qui va ser una persona dependent durant dos anys. Durant aquest període, Szpunberg escrivia en notes les vivències del dia a dia, carregades de tristesa, ràbia i hostilitat, sovint per la falta de diners o per l'aparició del sentiment de culpa, que anava molt lligat al de retorn, en el sentit de no poder retornar tot allò que li havia donat la persona que l'havia criat i cuidat. Des de la distància, l'autora intenta plasmar-ho en la història.

En el repartiment hi consten diversos noms de luxe: la protagonista principal, Laia Marull ha estat guanyadora de diferents guardons, entre els quals destaquen els tres Òscars i un Gaudí. També formen part de l'obra promeses com Quim Ávila, David Marcé, reconegut actor del Polònia de TV3 o la música Sabina Witt. Les entrades per gaudir d'aquest espectacle es poden comprar a través de la web ticketara fins a les 12 del migdia del dissabte o a la mateixa taquilla del Teatre Municipal.

 

Arxivat a