Berga organitza un homenatge a Joan Ferrer a la plaça Sant Pere

L'acte se celebrarà el pròxim diumenge 3 d'abril, a les 12 del migdia, amb la participació d'amics, familiars, exalumnes del Conservatori de música dels Pirineus i la Coral Polifònica de Puig-reig

Redacció
30 de març del 2022
Actualitzat a les 11:40h
Joan Ferrer al seu taller de pintura.
Joan Ferrer al seu taller de pintura. | NacióBerguedà
L’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà, juntament amb la família, els Amics de Joan Ferrer i el Grup de Pintors Verdaguer 7 organitzen un homenatge al pintor berguedà Joan Ferrer, que va morir el 27 de febrer de 2021, als 83 anys. En aquell moment no va ser possible fer-li el comiat a causa de les restriccions derivades de la Covid.

L’acte tindrà lloc a la plaça Sant Pere, l'espai on va néixer i viure l'artista i on hi havia la botiga familiar de Cal Ros, on Ferrer va treballar una colla d’anys. La cerimònia es durà a terme el diumenge 3 d’abril, a les 12 del migdia i comptarà amb la participació del periodista Maties Salom, el comissari de l’exposició antològica Bernat Puigdollers, d’amics i familiars de l’artista, i també hi haurà l'acompanyament musical d'exalumnes del Conservatori de música dels Pirineus que interpretaran peces del treball de composició fet a partir de les obres de Joan Ferrer i la Coral Polifònica de Puig-reig.
 

Joan Ferrer, nascut Berga el 1937, ha estat un dels grans artistes que ens ha donat la ciutat. Des dels seus inicis amb el grup de pintors "Cau d’Art"; més tard, seguint els passos del que va ser el seu mestre, Josep Maria de Martín i fins a l’actualitat, la seva obra i la seva vida han estat lligades al Berguedà. Respectuós sempre pel lloc on va viure, va ser una persona generosa amb la ciutat i la comarca. Va destacar especialment per la dimensió pedagògica, avalada per la necessitat de divulgar els seus coneixements i acostar el gran públic a l’art.

Com a artista, Joan Ferrer va ser una persona entregada a la tasca pictòrica, però no simplement pel fet de pintar, sinó des de la convicció que l’art ajuda a transformar la societat. Va fugir sempre dels dogmatismes de l’acadèmia, amb una obra que s’allunya, de manera conscient, de les formes amables i de les lectures fàcils. Amb una actitud sempre inconformista i emmirallada en ideals contemporanis. Durant l’època de maduresa artística va exposar a destacades galeries de Barcelona, arreu de Catalunya, Andorra, França i Holanda.

Com a pedagog, era una persona culta i rigorosa, estudiós dels principals historiadors i crítics de l’art. Va ser un gran divulgador dels postulats de teoria i estètica gràcies a les seves capacitats d’oratòria. Nombrosos alumnes van aprendre del seu art, va ser fundador de diversos tallers de pintura com el Grup de Pintors Verdaguer 7 i professor i director de l’Escola d’Art i Disseny del Berguedà
Arxivat a