Les Maces recorden amb un crespó negre Lluís Ballús a la Patum de Lluïment

La dona del metge berguedà, Rosa Maria Edo, fa el seu salt acompanyada d'amics i familiars

Aida Morales
04 de juny del 2015
Actualitzat el 11 de juny a les 12:21h
La Patum 2015.
La Patum 2015. | Adrià Costa

Rosa Maria Edo abans de fer el salt de Maces amb el crespó negre. Foto: Adrià Costa


La Patum de Lluïment ha estat sensiblement emotiva aquest any. Sobretot, pel conjunt de persones que s'han adonat que, al salt de Maces, totes portaven un crespó negre en honor al metge berguedà i militant independentista Lluís Ballús, que va morir aquest passat febrer. En aquest, la seva esposa, Rosa Maria Edo, ha volgut realitzar-li un últim homenatge, saltant en nom seu, i acompanyada d'amics i familiars. 

Edo ha portat la Maça que habitualment feia anar el seu marit, en un salt solemne i vibrant que, en certa manera, també ha recordat el que es va realitzar l'any passat en honor a l'antic cap de colla dels Plens, Ramon Sobrevies. L'esposa de Ballús ha finalitzat sensiblement emocionada, des de terra, en una ocasió especial que ha compartit amb els més propers.

Segons ha explicat la família a NacióBerguedà ha estat un salt "molt bonic i emocionant" en què afirmen que han pogut gaudir del "caliu i de l'acompanyament de la plaça". Edo ha estat aquest dijous l'única dona que ha fet de Maça, recordant els moments en què les dones ho tenien prohibit o havien de saltar d'amagat, un fet que, segons afirmen, "encara ha donat més fons al salt". "Hem viscut la presència del pare", han explicat els fills, en un homenatge que han volgut que fos auster, sobri i sentit, i en el qual han volgut agrair el "tracte exquisit" dels vestidors de Plens.

 

La Guita Xica amb mantellina dins de l'Església de Santa Eulàlia. Foto: Adrià Costa

Aquest mateix moment també ha estat especial per a la nova cap de colla dels Àngels, Jénnifer Prat, que amb només 16 anys s'ha estrenat com a primera dona cap de colla, però també com la persona més jove que dirigeix una comparsa. Per a ella, aquesta experiència està essent “molt bona”, sobretot perquè aquest any serà el primer que s'encarregarà de la coordinació de tot. “Avui és un dia molt important i ho visc molt emocionant”, ha declarat a aquest diari. No obstant això, està segura que se'n sortirà sense problemes, intentant que tothom pugui saltar i que s'ho passi bé. 

Enguany, però, també és un any especial per l'aniversari dels 125 anys dels Turcs i Cavallets, els Nans Nous, la música dels Plens o la Guita Xica. Aquesta darrera, per exemple, ja ho recorda des de fa dies, tot i que aquest dijous al migdia ho ha tornat a fer. En una clara mostra de solemnitat, la mulassa ha fet acte de presència a la Missa Major que s'ha celebrat durant el matí a l'Església de Santa Eulàlia, simulant la vestimenta de les administradores amb una mantellina al cap, que ha portat fins al final de la Patum de Lluïment. De fet, era la primera vegada que la Guita Xica presenciava una missa, tot i que ja havia entrat a l'església durant la celebració del centenari dels 75 anys de la Mare de Déu de Queralt. 


En el seu conjunt, una Patum de Lluïment més especial, que ha omplert la plaça de Sant Pere de grans i petits, i que ha vist desfilar, com sempre, els Turcs i Cavallets, les Maces, les Guites, l'Àliga, els Nans Vells, els Gegants i els Nans Nous. 

Convidats de Lluïment

Entre els convidats d'aquest any ha destacat el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig; Mossèn Climent Forner, medalla d'Or de la ciutat de Berga; el bisbe de Solsona, Xavier Novell; el Pare Abat de Montserrat; la jutgessa del Jutjat número 2 de Berga, Teresa Patrícia Maqueda; el jutge del Jutjat número 1 de Berga, Salvador Chela, i el director de l'Àrea de Negoci Berguedà-Cerdanya La Caixa, Jordi Porta. 
 

GALERIA DE FOTOS de la Patum de Lluïment de dimecres

 

Moment en què Rosa Maria Edo es posa la careta Foto: Sergi Fernández

 

L'Àliga de la Patum a Lluïment de dijous. Foto: Adrià Costa
 

La nova cap de colla dels Àngels, Jénnifer Prat Foto: Adrià Costa
 

La Guita Grossa a Patum de Lluïment Foto: Adrià Costa

Arxivat a