La Guita Xica fa mofa del PPC al salt de López Noguera a l'inici del Passacarrers

Milers de persones segueixen eufòrics la Passada de dimecres

Aida Morales
04 de juny del 2015
Actualitzat a les 14:32h
La Guita Xica acabada de sortir de l'Ajuntament
La Guita Xica acabada de sortir de l'Ajuntament | Aida Morales

Que la Guita Xica està d'aniversari, és una evidència. De fet, la seva entrada a la plaça ha estat triomfal en el primer salt de Patum durant el Passacarrers d'aquest dimecres al vespre. La mulassa ha sortit totalment disparada de les portes de l'Ajuntament, fins al punt que s'ha torçat i s'han hagut de canviar alguns fuets malmesos per l'impacte. Una anècdota d'inici de festa que, lluny de fomentar crítiques, ha generat simpatia entre els milers de barrets verds, negres i vermells que s'han aplegat a la plaça de Sant Pere.

La Passada d'aquest dimecres s'esperava amb delit, tot i que també amb temeritat. Recordant l'experiència de l'any passat, amb hores sota la pluja, el temps inestable que amenaçava i les quatre gotes de mitja tarda han encès totes les alarmes. No obstant això, la tempesta ha passat de llarg i s'ha pogut celebrar un Passacarrers lluït, calorós i, com és habitual, també replet de gent. 

 

Salt de Maces al Passacarrers de dimecres Foto: Aida Morales

Maces, Guites i Gegants Vells han realitzat els tres primers salts a la plaça de la Patum. El primer, en honor a l'Ajuntament; el segon pel Secretar i el tercer, tal i com va decidir el Patronat Municipal de la Patum, en honor al regidor del Partit Popular català (PPC), Joan Antoni López Noguera. Ha estat en aquest precís moment, durant el torn de les Guites, quan la Xica ha sorprès tothom amb un nas de pallasso vermell i la Grossa ha sortit amb tres llonganisses penjades del coll.

Pel que fa a la primera, i segons han confirmat a NacióBerguedà, sí que es pretenia realitzar mofa política. No obstant això, s'ha tractat d'un fet particular i deslligat de la comparsa que, tal i com han explicat, es pot interpretar de diverses maneres, depenent de les persones i de les edats: “Als nens els hi ha fet molta gràcia”. Aquest mateix missatge, però, es pot haver mal interpretat pel que fa a la Guita Grossa. En aquest darrer cas, i tot i semblar una referència clara al motiu del salt, el cap de colla de la comparsa, Jordi Capdevila, ha assegurat que ha estat coincidència, ja que la cansaladeria els hi havia donat. 

Fins tocades les 5 de la matinada, les comparses han realitzat un total de 23 salts corresponents als domicilis de les autoritats locals. Entre aquests, n'han fet al carrer Pinsania, de l'Om, Buxadé, a la plaça Doctor Saló, Viladomat, a la Ronda Moreta, a la plaça Maragall, a Sant Francesc, a la plaça de la Creu, dels Països Catalans o a la Gran Via, entre d'altres, i han finalitzat amb Tirabols a la plaça de Sant Joan i de Sant Pere. En conjunt, un dimecres de Patum sense incidents, malgrat que un membre de la comparsa de les Maces ha hagut de ser hospitalitzat per cremades, ja que s'ha encès la saca on es guardaven els fuets.

Aquesta Passada, amb un recorregut diferent al del matí i al posterior de dissabte, ha estat ambientada pels músics de la Cobla Pirineu, que tornaran a sortir a primera hora del matí per a l'engegada de coets. El Passacarrers de dimecres dóna pas a un dels dies més esperats de la festa, dijous de Corpus, amb Patum de Lluïment i Patum Completa a la plaça, i un dels dies amb més afluència de gent.
 

Moment en què s'han hagut de canviar els fuets trencats de la Guita Xica Foto: Aida Morales

 

La Guita Grossa amb les tres llonganisses Foto: Aida Morales

 

Els Gegants Vells a l'inici del Passacarrers de dimecres Foto: Aida Morales


 
Arxivat a