El Consell Comarcal incrementa un 35% les inversions en el pressupost pel 2022

Es triplica la partida destinada al Pla de Reactivació del Berguedà i es fixen 350.000 euros per implementar el porta a porta a tots els municipis de la comarca

Joan Obiols
28 de març del 2022
Actualitzat a les 19:42h
El pressupost del Consell Comarcal del 2022 s'aprovarà aquest dimarts en un ple extraordinàri
El pressupost del Consell Comarcal del 2022 s'aprovarà aquest dimarts en un ple extraordinàri | Joan Obiols
Un total de 21,8 milions d'euros conformen el pressupost global del Consell Comarcal del Berguedà pel 2022, 600.000 euros més que el 2021. Els números els ha presentat aquest dilluns a la tarda en roda de premsa, el president del Consell, Josep Lara, i la consellera d'Hisenda, Anna Maria Serra, amb la previsió d'aprovar-los en un ple extraordinari aquest dimarts a la tarda. El capítol que més creix és el de les inversions, que passa dels 4,6 milions d'euros del 2021 als 6,2 d'enguany, el que representa un increment del 35%, fruit dels 2,5 milions d'euros que ha rebut el Consell dels Plans de Sostenibilitat Turística del Ministeri d'Indústria. A banda, també augmenta la despesa en serveis socials, que passa de 2,4 milions d'euros a 2,57, i en educació, que passa d'1,5 milions d'euros a 1,67.

Josep Lara ha explicat que els comptes confirmen la "tendència a l'alça" dels darrers anys, fruit de les subvencions i les ajudes que rep l'ens des d'altres administracions. Lara ha destacat els 6,2 milions d'euros que es destinen en inversions, la xifra més alta dels darrers anys. Respecte a l'any passat, la carpeta creix 1,6 milions d'euros (+35%), però cal tenir en compte que enguany es disposa dels 2,5 milions d'euros en ajudes, que es destinaran a desenvolupar 17 projectes de turisme actiu i esportiu al voltant del riu Llobregat i la Baells. Entre les actuacions, hi ha previst crear nous serveis al voltant de la Via Blava del Llobregat, des d’un ecoparc per activitats i lleure al pantà de la Baells, a recorreguts per bicicletes perquè la comarca sigui una destinació "bike friendly".

La partida també es destinarà a millorar la mobilitat, fer miradors al voltant del riu Llobregat, invertir al pantà de la Baells per a desplegar el seu pla d'usos, adequar les instal·lacions ja existents i oferir nous serveis. També es crearà un centre d’acollida per allotjar i atendre esportistes i visitants, es dissenyarà una ruta per la via de l'antic carrilet, s’ampliaran rutes del transport a la demanda i es millorarà l’eficiència energètica de les oficines de turisme i centres interpretatius.

Projectes amb 1,6 milions d’ajudes dels fons Feder
El pressupost 2022 també preveu una inversió d’1,6 milions d'euros a través de les ajudes del programa europeu Feder. Concretament, es destinaran a la creació d’una ruta del Cretaci per descobrir l’empremta juràssica del jaciment paleontològic de Fumanya amb un total de 685.337 euros; al condicionament de la Ruta de l’Aigua a Gironella, amb 107.255 euros, i a l’execució de la segona fase del projecte d’integració de Cal Metre a la trama urbana de Gironella, amb 513.104 euros, entre d’altres.

300.00 euros al Pla de Reactivació Econòmica
El pressupost també inclou una partida de 300.000 euros que es destinaran a impulsar el Pla de Reactivació Econòmica del Berguedà, acordat entre el teixit empresarial de la comarca i l'administració. Aquesta xifra triplica el que hi havia previst en un primer moment (100.000 euros), ha destacat Josep Lara, qui ha justificat l'augment "perquè el pla comenci a rodar". Ha indicat que es tracta "d’una aportació extraordinària que creiem necessària, però que ha costat molt d'esforç". Aquests diners s’invertiran en les accions que determini la Taula de Reactivació, integrada per representants del Consell Comarcal, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà i partits políitcs, entre altres agents socials.

Lara també ha fet autocrítica per la gestió de la partida de 100.000 euros del 2021, quan es va arribar a finals d'any sense que s'hagués aplicat a cap iniciativa ni proposta, i que finalment, es va destinar a accions per la promoció econòmica: "Això va generar mals entesos i frustració entre el teixit empresarial", ha reconegut Lara. Enguany, el president ha explicat que la Taula s'ha reunit en diverses ocasions "per aterrar i treballar les accions concretes". En aquest sentit, "tocava fer un gest", que s'ha traduït amb l'augment de fins a 3 vegades del pressupost per a la partida (300.000 euros), que es destinarà a desenvolupar "els projectes que marqui la taula". La proposta, que s'ha introduït a última hora al pressupost, va ser presentada pel mateix Lara en el consell d'alcaldes de la setmana passada a Sant Julià de Cerdanyola.

Inversió doble per la millora de camins
El Consell també doblarà la inversió en millores de camins a la comarca aquest 2022. Concretament, el pressupost de l’ens preveu destinar-hi més del doble: 617.000 euros. El 2021 la xifra va ser de 242.079 euros. Aquest augment ve donat per dues subvencions que ha rebut l'ens comarcal del departament de Vicepresidència i Territori de la Generalitat.  Enguany, es donarà prioritat a 8 municipis que en l'anterior partida van quedar fora. De totes maneres, el Consell preveu uns criteris que prioritzaran les actuacions segons les necessitats. 

Més diners per l'atenció a les persones i educació
El pressupost 2022 també creix en el capítol d’atenció a les persones, tal com ha exposat la consellera d’Hisenda, Anna Maria Serra. Per exemple: les partides de serveis socials i promoció social creixen un 7,12% respecte als comptes del 2021. En total, es destinen 2,5 milions d’euros (el passat exercici van ser 2,4) a donar suport a les famílies vulnerables, els serveis d’atenció i suport adreçats a les famílies com el Banc d'Ajudes tècniques, el nou model de gestió per la unificació del servei d’assistència domiciliària o les ajudes per lloguer d’habitatge jove, entre d’altres. També creix 8,7% el capítol d’educació i se situa en els 1,6 milions d’euros.

Implementar el porta a porta a tot el Berguedà
El pressupost preveu una partida de 350.000 euros per canviar el model de recollida selectiva a19 dels 31 municipis del Berguedà. Es tracta d’aquells pobles on no es fa el sistema del porta a porta, implantat el 2018 a 12 de les poblacions amb més habitants de la comarca. El Consell confia a rebre una subvenció que va demanar a l'Agència de Residus de Catalunya que ha de permetre l'ampliació del model a tota la comarca, de moment, però, en resta a l'espera. Lara ha exposat que el seu "desig" és estendre el porta a porta a tots els municipis berguedans abans que acabi la legislatura, en un any.