El Consell destinarà 300.000 euros del pressupost del 2022 al Pla de Reactivació Econòmica del Berguedà

També s'impulsa un front comú entre tots els alcaldes de la comarca per reivindicar el dret a vot en la consulta dels Jocs d'Hivern i per agilitzar el procés d'acollida de refugiats ucraïnesos

Redacció
22 de març del 2022
Actualitzat a les 20:04h
Trobada d'alcaldes aquest dimarts a Sant Julià de Cerdanyola
Trobada d'alcaldes aquest dimarts a Sant Julià de Cerdanyola | CCB
El Consell Comarcal del Berguedà destinarà una partida de 300.000 euros del pressupost del 2022 per impulsar el Pla de Reactivació Econòmica de la comarca. Així ho ha anunciat el president Josep Lara, aquest dimarts, en una trobada amb els alcaldes berguedans celebrada a Sant Julià de Cerdanyola.

Josep Lara ha assegurat estar "personalment implicat per tirar endavant aquest pla" i ha recordat que, en bona part, el pressupost del Consell Comarcal és finalista; és a dir: rep uns diners de les administracions per gastar en partides ja concretades. En aquest sentit, ha dit que "el Consell té poc marge de maniobra i disposa de recursos limitats". Malgrat això, "hem fet mans i mànigues per aconseguir aquests 300.000 euros per invertir en la promoció econòmica perquè creiem que és necessari", ha defensat.

Aquests diners es destinaran a les accions que validi la Taula de Reactivació, formada per representants del Consell Comarcal, de l’Agència del Desenvolupament del Berguedà (ADB) i de l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB), entre altres agents. El Pla de Reactivació és fruit del treball conjunt i l'entesa d'aquestes parts, i s'incorpora al document de planificació estratègica de la comarca, que Consell Comarcal i l'ADB han treballat amb diferents agents del territori.

En l'Estratègia Berguedana 2020-2030 (hereva de la que va estar vigent del 2015 al 2020) es preveuen actuacions en diversos àmbits més enllà de la reactivació econòmica per fer "un Berguedà més pròsper,  la lluita contra les desigualtats i la pobresa, la cohesió social, el cicle de la vida, la igualtat i la formació per fer una comarca socialment justa". També fa esment a "la transició energètica, la gestió de residus, l’economia circular, la protecció i posada en valor d’espais naturals i del patrimoni a través d'una visió sostenible".

El Consell estén la mà a la patronal
Josep Lara ha convidat la patronal berguedana "a fer feina plegats". Els pròxims passos consistiran a concretar com s’han de materialitzar les accions que recull el Pla de Reactivació i, si cal, anar a cercar finançament extraordinari a més dels 300.000 euros esmentats, ha indicat Lara. Seguint aquesta idea, el president s'ha compromès a continuar fent feina per obtenir més recursos per dur a terme els projectes.

Per fer-ho, Lara ha allargat la mà a l'Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà i els ha convidat a "sumar forces per defensar els interessos del Berguedà i aconseguir el finançament necessari". "La unió fa la força, junts som més forts. La col·laboració publicoprivada ens permetrà assolir els nostres objectius com a comarca, sumant i tenint una veu sòlida per defensar els interessos del Berguedà. És així com assolirem els resultats que tots desitgem", ha expressat.

Front comú per demanar el dret a vot en la consulta dels Jocs
Tal com es porta dient des que es va conèixer la decisió de la Generalitat d'excloure el Berguedà de la consulta sobre els Jocs d'Hivern, la comarca vol tenir veu i vot sobre la celebració de les olimpíades hivernals del 2030. Així s’ha palesat en la trobada amb alcaldes. Per consens s’ha acordat que s'enviarà una carta al departament dePresidència de la Generalitat per expressar la voluntat dels batlles berguedans que el Govern inclogui la comarca en la consulta.

Donar resposta a les peticions de persones refugiades d’Ucraïna
Per últim, la crisi humanitària generada arran de la guerra a Ucraïna ha estat un altre dels punts que s'ha tractat en la trobada. Els ajuntaments de la comarca han acordat que posen a disposició de les persones afectades pel conflicte bèl·lic un seguit de recursos per tal de garantir el dret a refugi

Per la seva banda, el Consell Comarcal centralitzarà tot el procés d’acollida de les persones refugiades. L’ens i els consistoris s'han emplaçat a treballar conjuntament per donar "una resposta àgil a tots els casos". També posaran l’accent en establir una coordinació eficient entre els municipis i les àrees tècniques i les entitats que actuen en l'àmbit de l'acollida de refugiats. Tot el procés s’està desenvolupant amb el suport de Creu Roja Berguedà, entitat de referència en l’atenció de persones refugiades a la Catalunya Central, conjuntament amb el servei de primera acollida del Consell Comarcal del Berguedà.

Un cop detectades les necessitats de les persones refugiades, el servei de primera acollida del Consell Comarcal es coordinarà amb els serveis socials bàsics municipals amb l’objectiu de cobrir les necessitats bàsiques: assessorament i seguiment dels casos, recursos d’habitatge, subsistència bàsica, prestacions econòmiques, orientació a l’escolarització, entre d’altres. Paral·lelament, els professionals del Consell Comarcal estan recopilant informació de totes aquelles entitats i particulars que estan posant a disposició els seus habitatges per si fan falta.