Berga obre a concurs el disseny dels nous vestits dels gegants de la Patum

La proposta va dirigida únicament a professionals amb titulació i experiència en disseny de moda, confecció o sastreria

Joan Obiols
22 de març del 2022
Actualitzat a les 17:44h
Les propostes es podran presentar entre el dimecres 23 de març i el divendres 6 de maig
Les propostes es podran presentar entre el dimecres 23 de març i el divendres 6 de maig | Joan Obiols

Els gegants de la Patum renovaran la vestimenta a partir del 2023. L'Ajuntament de Berga ha anunciat aquest dimarts en roda de premsa, que obre a concurs el disseny dels nous vestits. La proposta de contractació pública va dirigida únicament a professionals amb titulació i experiència en disseny de moda, confecció o sastreria, que podran presentar una única proposta per les quatre figures a partir d'aquest dimecres 23 de març i fins al divendres 6 de maig, de manera presencial a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de Berga. El guanyador obtindrà un premi de 4.600 euros.

Les valoracions de les diferents propostes aniran a càrrec d'un jurat qualificat i format per una desena de persones, entre les quals hi haurà la responsable del vestuari de la festa, la conservadora i restauradora de les figures de la Patum, la regidora de la Patum, membres de la comparsa dels gegants, una dissenyadora professional i un representant del Museu Tèxtil de Terrassa que confeccionarà els vestits. Aquests, revisaran la documentació presentada pels dissenyadors i triaran les propostes finalistes, que es votaran a través d'una consulta popular entre la ciutadania de Berga. La puntuació final serà sobre 100, i es dividirà en parts iguals entre el jurat i la votació (50 punts per a cadascun). 

"Les propostes han de ser inèdites i originals, alhora que segueixin una coherència històrica i amb concordança amb el que representen els gegants", ha assenyalat la regidora de Patum, Roser Valverde. De fet, ja existeix tot un reglament al Perfil de Contractant de la Generalitat on es detalla amb profunditat totes les condicions que s'han de tenir en compte per a participar i dissenyar els vestits. La confecció de les peces anirà a càrrec del Museu Tèxtil de Terrassa i l'Ajuntament de Berga n'assumirà els costos. Paral·lelament, el guanyador haurà d'assessorar i col·laborar amb l'Ajuntament en aquest procés.

La previsió del consistori és estrenar els nous vestits durant la Patum del 2023. L'última renovació del vestuari data del 2009, la proposta de fer-ne un canvi es va començar a treballar en la passada legislatura. En aquest sentit,Valverde ha valorat molt positivament tirar endavant aquesta "renovació necessària". La proposta forma part del conjunt de canvis que vol impulsar l'Ajuntament per capgirar el model de la festa, ha indicat la regidora: "Tenim la voluntat de dotar de contingut i qualitat la Patum, i obrir-la de manera més participativa".

De fet, la intenció del consistori és implicar joves dissenyadors en la creació dels nous vestits. "Pot ser una bona oportunitat per aquests joves", ha assenyalat la tècnica de Festes, Marta Planes. Per això, hi ha l'opció de participar en el concurs de manera individual o en grup, pensada especialment per les escoles de disseny, on alumnes es puguin presentar sota el paraigua d'un professor. A tot això, els participants podran demanar una visita guiada a l'exposició de la Patum per a conèixer de primera mà els gegants i la vestimenta que han dut al llarg de la història.

Arxivat a