Empresa i Treball es compromet davant l'ACEB a iniciar les obres del polígon d'Olvan aquest 2022

La patronal d'empresaris trasllada la seva preocupació al departament per la manca d'espai urbanitzat, que empeny empreses a marxar de la comarca i la impossibilitat de trobar-ne de noves que vulguin instal·lar-s'hi

Redacció
18 de març del 2022
Actualitzat a les 18:09h
El secretari d’Empresa i Treball, Albert Castellanos, escolta les principals demandes de l’empresariat berguedà en un dinar de treball impulsat per l’ACEB
El secretari d’Empresa i Treball, Albert Castellanos, escolta les principals demandes de l’empresariat berguedà en un dinar de treball impulsat per l’ACEB | ACEB
Fa mesos que s'arrossega i que s'escolta en boca de tots els representants polítics de la Generalitat, cada vegada que visiten el Berguedà, la promesa sobre la iniciació "immediata" de les obres d'ampliació del polígon d'Olvan, però de moment, no hi ha hagut cap mena d'avanç, ni en la via institucional ni sobre el terreny. Aquest divendres, el compromís ha arribat de la mà del departament d'Empresa i Treball. El secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, ha entomat la paraula de desencallar, aquest 2022, el projecte del polígon d’Olvan per desenvolupar les primeres fases amb garanties "quan abans millor". Ho ha fet en el marc de la seva visita a la comarca i del dinar de treball, aquest divendres, impulsat per l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB).

Castellanos ha assegurat que una de les prioritats és que el Berguedà pugui disposar, amb garanties, de sòl industrial a través del desenvolupament del polígon d’Olvan. El secretari general ha pogut conèixer de primera mà casos concrets d’empreses que necessiten urgentment disposar de sòl industrial per continuar creixent o per evitar que la seva activitat hagi d’abandonar el Berguedà, com Liven, Advanced Sport and Nutrition Lab i Decapulp. Només entre les tres empreses necessiten més de 50.000 metres quadrats per créixer. "No només hem d’aconseguir l’acceleració de les primeres fases del projecte, sinó veure com es fa front al deute que hi ha al darrere", ha dit Castellanos.

El secretari ha explicat que, a través del Pacte Nacional d’Indústria que està previst signar aquest abril, es puguin desenvolupar projectes territorials més enllà de treballar en un projecte estratègic a escala de país amb més de 140 accions del sector públic, que se sumaran a les que s’estan consensuant amb les patronals i els sindicats.

El president de l’ACEB, Josep Maria Serarols, ha exposat -novament- la preocupació del teixit empresarial del Berguedà de la manca d’espai que empeny empreses a haver de marxar de la comarca i també de la impossibilitat de trobar-ne de noves que puguin instal·lar-se al Berguedà per la inexistència de sòl industrial. En aquest sentit, l'ACEB fa temps que es reuneix amb els responsables polítics i tècnics perquè el projecte sigui una realitat. Es tracta d’una de les propostes estratègiques de la Visió ACEB i que recentment s’ha impulsat amb la proposta de resolució parlamentària, aprovada ara farà un mes, amb el suport de tots els grups parlamentaris excepte l'abstenció de l'extrema dreta de Vox.

Durant el dinar, els empresaris presents també han manifestat les principals necessitats de la comarca, ara marcades per l’impacte dels costos energètics sobre les mitjanes i petites empreses, així com d’altres problemàtiques que formen part de les reclamacions històriques del territori: la manca de personal qualificat i no qualificat per cobrir les places de treball o les dificultats dels tràmits burocràtics de l’administració per desenvolupar projectes.

Han participat en la trobada més d’una vintena de representants d’empreses de la comarca, així com de l’Associació d’Hostaleria i Turisme, de l’Associació d’Agroturisme del Berguedà i de la Federació del Comerç del Berguedà. També ha estat present a la sessió de treball Maria Teresa Clotet, directora dels Serveis Territorials d'Empresa i Treball a la Catalunya Central. El secretari general ha aprofitat la seva estada al Berguedà per visitar dues empreses del territori, EProject4 i Liven.