A la venda una figura del Gegant Nou de la Patum, impulsada pel Grup Horitzó del Berguedà

Els exemplars es podran comprar en els pròxims dies a través d'una web. Els beneficis aniran destinats íntegrament a reforçar la tasca de l'entitat en la lluita contra l'estigma de la salut mental i en l'acompanyament de persones amb risc d'exclusió social

Joan Obiols
16 de març del 2022
Actualitzat el 18 de març a les 16:21h
La figura tindrà un preu de 40 euros i s'haurà de comprar a través d'un portal web
La figura tindrà un preu de 40 euros i s'haurà de comprar a través d'un portal web | Joan Obiols
A la venda una figura de goma en miniatura del Gegant Nou de la Patum. L'impulsor, el Grup Horitzó del Berguedà, l'ha fet públic aquest dimecres al matí en roda de premsa, on ha anunciat que es posarà a la venda en els pròxims dies a través d'un apartat del portal web de la mateixa associació. Els beneficis aniran destinats íntegrament a reforçar la tasca de l'entitat en la lluita contra l'estigma de la salut mental i en l'acompanyament de persones amb risc d'exclusió social.

Charo Diez, membre del Grup Horitzó, ha explicat que la idea va sorgir, ara fa tres anys, a partir d'una persona que es va dirigir a l'entitat amb la proposta de crear una figura d'aquest tipus que servís per a reforçar econòmicament la tasca social que desenvolupa. Precisament, una de les tasques més difícils i que ha allargat més el procés per a fer realitat el projecte ha estat la qüestió econòmica, Diez ha assenyalat que ni l'administració ni cap empresa privada ha finançat el projecte per a fer-lo realitat. Farà un any, l'entitat va decidir prendre la iniciativa per a tirar-lo endavant: "Finalment, ens vam llençar a fer-lo i hem fet tots els impossibles perquè això hagi estat possible", ha indicat Diez. La mateixa associació ha establert contacte amb l'empresa encarregada de la producció de la figura, Rotomolding Silco d'Alacant.

Per a cobrir els costos de producció i per tal que l'entitat no es vegi "ressentida" econòmicament, es posarà en marxa un apartat en el portal web de l'associació per la compra anticipada de la figura, que té un cost de 40 euros, que inclou la taxa de la marca de La Patum. "La viabilitat del projecte també passa perquè anticipem el cost de producció", justifiquen des de l'entitat el sistema de compra anticipada. També es podrà triar si es recull a la Botiga de la Manela a la Plaça Sant Pere, al local del Grup Horitzóo alrestaurant Cal Travé. A part, hi haurà l'opció de fet enviaments als domicilis. Des de l'entitat pronostiquen que les figures d'aquesta primera edició estaran disponibles "abans dels Quatre Fuets". L'estoc és limitat, en aquest sentit, aconsellen anticipar-se a la compra en línia "abans no s'acabin els exemples". Aquesta primera tirada es vendrà íntegrament a través de locals que tinguin relació amb el Grup Horitzó, però l'entitat obre la porta a què per pròximes tirades es puguin afegir com a punts de recollida altres establiments de la ciutat, malgrat que els beneficis es destinaran íntegrament al grup.

Per la seva banda, la presidenta de l'associació, Eva Sànchez, ha celebrat la realització del projecte: "Sabem que és una figura molt esperada per la comarca i la gent que segueix la cultura popular de Catalunya". A l'expectativa de la rebuda que tingui el Gegant Nou, l'associació deixa la porta oberta a ampliar la col·lecció: "Esperem poder completar totes les figures de la Patum", ha dit Sànchez. En aquest sentit, la presidenta s'ha mostrat disposada a escoltar qualsevol proposta d'empresaris de la comarca o de fora per ajudar a materialitzar les figures: "Si algú vol apadrinar la propera figura que es farà, que ens ho faci saber i n'estarem molt agraïts".

A la presentació també han assistit l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, la regidora de Patum, Roser Valverde i alguns membres de la comparsa dels Gegants. Sànchez ha traslladat l'agraïment del consistori al Grup Horitzó per la iniciativa, la qual "compleix un deute històric per dos motius". Per una banda, suposa tenir un exemple per a col·leccionar "el millor gegant de Catalunya". Per l'altra, posa en funcionament "la taxa de la marca de la Patum", que ha de servir per recaptar diners que permetin desenvolupar les propostes que des del consistori es plantegen per a "transformar el format" de la festa. “Estem molt orgullosos que el lideratge de la proposta vingui d'una entitat", ha expressat Sànchez, i ha convidat a "comprar en massa" la figura perquè els beneficis es destinaran, en una petita part, a finançar la Patum a través de la taxa, i per l'altra part majoritària, a reforçar la tasca social del Grup Horitzó.
 
 

 
Arxivat a