1 de 10
PATRIMONI

S'estrena la restauració de les pintures de la Cambra del Mapamundi de l’edifici de Palau

L'espai, situat a Bagà, és considerat com a bé cultural d'interès nacional i acull el Centre Medieval dels Càtars

Restauració de les pintures de la Cambra del Mapamundi de l’edifici de Palau de Bagà | Ajuntament de Bagà
per Redacció, Berga, Catalunya | 15 de març de 2022 a les 17:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dissabte, 19 de març, a les sis de la tarda, l'Ajuntament de Bagà farà l'estrena de la restauració de les pintures murals de la Cambra del Mapamundi de l'edifici de Palau que s'han netejat. L’acte permetrà que el públic pugui contemplar els resultats de la intervenció d’aquest bé patrimonial, que el consistori va comprar l'any 1989.

Des d'aleshores, l'ens municipal ha realitzat diferents intervencions per conservar un monument catalogat com a bé cultural d'interès nacional i que acull el Centre Medieval dels Càtars juntament amb una oficina d'informació turística. Els darrers treballs han consistit en una neteja de les pintures murals, que "havien anat quedant enfosquides" i també "en la restauració dels trossos ja existents", ha explicat l'alcalde de Bagà, Joan Oña.


El batlle ha destacat que s'hagi pogut fer aquesta intervenció per la millora que suposa de les sales nobles de Palau així com per la salvaguarda d'aquest patrimoni. Aquesta cambra té quatre parets. En cadascuna hi apareixen representacions pictòriques dels diferents continents. Hi trobem la imatge d'Europa, Àsia, Àfrica, i s'ha recuperat una petita part de la paret d'Amèrica. Oña ha destacat que amb la restauració "s'aprecien amb més claredat totes les imatges, columnes, animals i figures humanes, i fins i tot ha permès recuperar un dels noms dels continents que havien quedat amagats".

Es creu que la Cambra del Mapamundi és la sala més antiga de tot l’edifici de Palau. A la primera planta de l'immoble també hi ha altres sales decorades. Són la de les Columnes, la Napolitana, la Pompeiana i la cambra de les Cariàtides o Daurada. Cadascuna d'elles tenen diferents pintures. Les obres de restauració a la sala del mapamundi s'han dut a terme en dues fases, una a principis de l'any 2021 i l'altre entre finals de 2021 i principis 2022. En total, la intervenció ha durat uns tres mesos. Les obres han tingut un cost de 46.833 euros, dels quals 14.274 els ha aportat l'Ajuntament, 25.000 la Diputació i 7.558 l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat.


El palau dels Barons de Pinós


L'edifici del Palau de Pinós és esmentat per primer cop l'any 1223 quan s'atorga a Bagà la
carta de franqueses. Tot i això, se sospita que podria ser anterior al segle XIII i datar del
segle XII. Va ser la residència oficial dels Barons de Pinós. L'Ajuntament de Bagà va comprar aquest immoble l'any 1989. Aleshores van començar els treballs de restauració de les estances. Aquestes primeres intervencions van consistir en una fixació de les pintures de totes les cambres, una actuació que, probablement, les va salvar de desaparèixer.

Amb els pas dels anys, s'han anat restaurant diferents estances i cambres. La darrera la
Cambra de Mapamundi. Des de la seva construcció al segle XII fins a mitjans del segle XV va ser la residència de la família Pinós. La gran majoria de reformes artístiques que s'hi van realitzar daten de la segona meitat del segle XVIII. Durant els segles XIX i XX esdevé una masia. La seva part més antiga va anar quedant abandonada i l'edifici va patir un progressiu deteriorament. Aquesta degradació va malmetre les pintures.

Horari de visites


Les sales nobles de l'edifici de Palau es poden visitar entre els mesos d'octubre, novembre, desembre, gener, febrer, març, abril, maig, juny i setembre. L'horari en aquest període és: Dissabte a les 17 h o diumenge a les 12 h. També s'obren en horaris concertats amb antelació. Pel que fa a l'horari d'estiu (juliol i agost), l'espai està obert de dilluns i dissabte a les 17 hores i diumenges a les 12 hores. També hi ha la possibilitat d'horaris concertats amb antelació. 

El preu de les visites és de 4,50 euros per l'entrada general, 3,50 euros l'entrada reduïda i 2,50 l'entrada infantil (5-12 anys). Per poder visitar les sales de les pintures és necessari fer una reserva. Les entrades es poden comprant enviant un correu a turismebaga@gmail.com o trucant al telèfon 619 746 099.

 

Participació