El convent de Sant Francesc acollirà una gran exposició commemorativa a Josep Maria de Martín

La mostra, capitanejada pels artistes berguedans Salvador Vinyes i Jaume Capdevila "Kap", s'inaugurarà a la tardor i mostrarà les múltiples facetes creatives i personals del pintor

Redacció
08 de març del 2022
Actualitzat a les 18:42h
Ivan Sànchez, Salvador Vinyas , Roser Valverde i Jordi Capdevila
Ivan Sànchez, Salvador Vinyas , Roser Valverde i Jordi Capdevila | Joan Obiols
El claustre del convent de Sant Francesc de Berga acollirà la pròxima tardor, una gran exposició commemorativa a l'artista Josep Maria de Martín. L'any 2020, coincidint amb el centenari del seu naixement, l'Ajuntament de Berga ja havia previst organitzar una mostra que no es va poder celebrar per la pandèmia, però ara, prepara juntament amb els artistes berguedans Salvador Vinyes i Jaume Capdevila "Kap", i Òmnium Cultural, una exposició que oferirà per primera vegada una mirada global a la persona, la seva obra i al seu temps.

Vinyes i Capdevila van conèixer "profundament" de Martín, i seran els encarregats de mostrar les múltiples facetes del creador: els seus dibuixos a la premsa, el seu activisme universitari, els seus vincles amb els principals personatges de la cultura catalana de la postguerra, la seva mirada com a crític de cinema i crític d'art, la seva tasca com a director editorial, i per descomptat, la seva obra com a caricaturista, poeta i pintor. A més, s'exposaran documents singulars i inèdits cedits per col·leccionistes com Ramon Felipó o Quirze Grifell i familiars i amics de de Martín. Es tracta de fotografies, llibres, revistes, correspondència, esbossos, cartells, programes, dibuixos i pintures que permetran recompondre "un personatge compleix i profundament vinculat al seu temps i a la seva terra".

Els visitants podran conèixer també les iniciatives artístiques vinculades a la ciutat en les que De Martín va participar, com ara els cartells i programes de la Patum. De fet, l'alcalde Ivan Sànchez ha remarcat el paper i la implicació que va tenir de Martín en la Patum i ha expressat com un homenatge a tota aquesta tasca fer conviure la seva exposició amb la de la Patum, que actualment ocupa l'espai de Sant Francesc. L'artista també va participar en la festa dels Bolets, els Elois, els Cristòfols, el calendari de la farmàcia Cosp i els llibres sobre Berga, Queralt i el Berguedà editats pel Museu quan ell en va ser el director.

De Martín va esdevenir un dels personatges de referència entre la intel·lectualitat del seu temps abans de recloure's a Berga per treballar en la recuperació del teixit cultural de la ciutat. Va estudiar amb persones destacades com Joan Perucho, Néstor Luján, Manuel Valls Gorina o Antoni Valls i també va formar part del principal grup d'intel·lectuals catalans de la postguerra, amb Josep Maria Castellet, Carlos Barral, Maria Aurèlia Capmany o Josep Palau i Fabre, entre altres.

L'artista va morir a Berga l'any 2005 i l'Ajuntament i Òmnium Cultural van desplegar una placa d'homenatge el 2020 a la casa on va viure, a la cantonada entre el Passeig de les Estaselles i la Ronda Queralt, on aquest dimarts al migdia, s'ha celebrat la roda de premsa amb l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, la regidora de Cultura, Roser Valverde i els artistes Jaume Capdevila "Kap" i Salvador Vinyes. L'alcalde ha explicat que el consistori estudia la idea de crear una ruta a peu per la ciutat que mostri els diferents punts de Berga on de Martín va deixar empremta. Tanmateix, la data d'inauguració de l'exposició no està fixada, tampoc la seva durada. Sànchez ha augurat que podria obrir-se a partir de l'octubre, amb la voluntat de crear una mostra "de referència" i "molt seriosa, tal com era l'artista", ha dit.
Arxivat a