Berga reivindica l'empremta de dones berguedanes amb una exposició a la plaça de les Fonts

El consistori presenta les activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, que s'allargaran durant tot el mes de març

Joan Obiols
08 de març del 2022
Actualitzat a les 12:35h
La programació del 8-M compta amb la participació de diferents entitats de Berga
La programació del 8-M compta amb la participació de diferents entitats de Berga | Joan Obiols
L'Ajuntament de Berga ha presentat aquest dimarts 8 de març, el conjunt d'activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, amb la inauguració a la plaça de les Fonts d'una exposició que reivindica el paper i l'empremta de diverses dones berguedanes en diferents etapes històriques. La mostra, que es podrà visitar durant tota la setmana fins al 15 de març, consta de diferents plafons que exposen la biografia i les memòries de figures femenines. Paral·lelament, aquest dimarts a les 7 de la tarda, el consistori realitzarà la lectura del manifest institucional a la plaça de Sant Pere.

Des de la regidoria de Feminisme i LGTBI, Roser Valverde, ha explicat que l'exposició vol recuperar i posar en valor el paper rellevant de les dones en la història i en la construcció de la societat d'avui dia. El consistori també ha volgut homenatjar aquelles dones "anònimes" i que "no tenen nom", a qui han dedicat tot un panell.

Entre els noms més destacats, hi figuren Geralda de Berga, Antònia de Tord de Prat, l'escriptora Aurora Bertrana, la cantant Elena Vilardaga, les militants antifranquistes Alfonsina Bueno i Ramona Peralba, i figures més recents i vinculades al teixit associatiu i cultural de la ciutat com Montserrat Minoves o Dolors Santandreu. Els textos de les diferents figures han estat recollits per la mateixa regidora i historiadora Roser Valverde i el jove historiador berguedà Pol Navarro.

La resta d'activitats que conformen la programació del 8-M compten amb la participació de diferents entitats de la ciutat. La Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet acollirà entre l'1 i el 20 de març una exposició fotogràfica a càrrec de Mans Unides titulada "El món en femení." Al mateix espai, el 10 de març a les 7 de la tarda, es durà a terme l'activitat "La boca descosida", un conjunt de lectures dramatitzades de poemes d'autores dels segles XX i XXI a càrrec d'Alba Mascarella.

L'11 de març a les vuit del vespre, a la Sala Casino del Teatre Municipal, es realitzarà l'espectacle d'humor "Oye Polo World Tour" amb la periodista Ana Polo i la guionista Oye Sherman (Maria Rovira). L'obra va dirigida al públic jove i adult i té una durada d'una hora, el cost de l'entrada és de 5 euros i es pot comprar a través d'aquesta web o a la mateixa taquilla del teatre 1 hora abans de la funció. 

El 12 de març, la Bauma dels Encantats recupera la Trobada de comparseria femenina amb la tercera edició. Segons l'entitat, hi ha prevista la participació de 10 gegantes provinents de diferents punts del país: el Berguedà, el Vallès, el Garraf, el Baix Penedès, el Bages i el Moianès. El punt de trobada serà a les 5 de la tarda davant el Pavelló de Suècia, des d'on s'iniciarà una cercavila que recorrerà el carrer del Roser, la plaça de les Fonts, el carrer Major i finalitzarà a la plaça de Sant Pere, on es presentaran i ballaran les diferents figures.

El 27 de març es posarà punt final al conjunt d'activitats amb el concert "En veu de dona" de Mariona Sagarra. L'espectacle, organitzat per l'Associació de dones del Berguedà, es realitzarà al Claustre de Sant Francesc a les 6 de la tarda i comptarà amb una taquilla inversa per als assistents. 
 
Arxivat a