La marxa de torxes prèvia al 8-M aplega una cinquantena de persones a Berga

El comitè de vaga feminista del Berguedà ha organitzat una manifestació anticapitalista pel barri vell per denunciar la precarietat laboral que afecta especialment les dones

Joan Obiols
07 de març del 2022
Actualitzat el 08 de març a les 9:04h
Marxa de torxes feminista a Berga. Prèvia a la jornada del 8-M del 2022.
Marxa de torxes feminista a Berga. Prèvia a la jornada del 8-M del 2022. | Joan Obiols
Una cinquantena de persones han participat aquest dilluns al vespre a Berga en la marxa de torxes prèvia al 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, convocada pel comitè de vaga feminista del Berguedà i amb el suport de diferents entitats i organitzacions de la comarca. La mobilització no mixta ha tingut com a punt de trobada la rebatejada plaça de les Dones (plaça Sant Joan) on les concentrades han llegit un manifest i han encès les torxes per iniciar una manifestació que ha recorregut els principals carrers del barri vell darrere una pancarta que assenyalava "El capitalisme mata, el feminisme és vida".

En la lectura del manifest, una membre del comitè ha denunciat les desigualtats que encara avui dia pateixen les dones en l'àmbit laboral. Ha començat llançant algunes preguntes a l'aire: "Per què els homes guanyen més que les dones per fer la mateixa feina? Per què les dones tenen sempre les feines més precàries? Per què hi ha més homes que gaudeixen de les prestacions per ser pares, i, en canvi, hi ha moltíssimes més dones que agafen excedències o reduccions de jornada? Per què són les dones les que cuiden els familiars, les que cuines, les que freguen?", ha demanat. "Qui digui que això no és treballar és que no té ni vergonya ni res al cap. És treball, però ni reconegut ni retribuït, com sempre, esclaves", ha assenyalat. 

També ha exposat les múltiples opressions que pateixen les dones pel fet de ser migrades: "Per elles ser dones és només un dels problemes que han d'afrontar. Per elles la violència, la discriminació i l'opressió es multipliquen. I la majoria de vegades sense una xarxa de suport que pugui sostenir aquesta atmosfera de misogínia, racisme i xenofòbia". El discurs també ha carregat contra "l'obsessió de l'heteropatriarcat en classificar-nos sota el binarisme i imposar-nos la cis-sexualitat com a únic criteri per llegir-nos" i ha reivindicat "l'existència d'infinitat d'identitats". "Tot plegat, forma part d'un sistema on impera en tots els racons la masculinitat hegemònica" i ho ha exemplificat amb el cas d'una empresa: "On una única visió i tipus d'actitud són vàlides, aquelles rígides, fredes autoritàries i despòtiques, les que no tenen en compte les persones", ha manifestat.

Com a resposta a aquest context, les manifestants han anunciat que estan "determinades a apropiar-se els espais laboralsconstruïts pels i per als homes. I que ja no estan disposades a més discriminacions ni coaccions". Aposten per crear espais de treball on les cures, la inclusió, el respecte i el suport mutu "siguin els pilars que el sustentin". "No tenim cap mena d'intenció de rendir-nos a aquestes alçades de la pel·lícula", han avisat. "El març del 2017 va marcar un abans i un després en la lluita feminista a la comarca, quan dones provinents de diferents espais de lluita vam decidir ajuntar-nos per fer sentir amb força la nostra veu, donant peu al naixement del comitè de vaga del 8M". I han finalitzat enviat un missatge "als masclistes i misògins defensors del patriarcat": "Prepareu-vos perquè hem sortit a guanyar!", han sentenciat.

"Aquí abans hi havia vida"
La marxa ha transcorregut durant una hora pels principals carrers del barri vell amb el ressò de càntics anticapitalistes i a favor dels drets de les dones. En el transcurs per la plaça de Sant Pere, la manifestació s'ha aturat per a desplegar una pancarta on es llegia "feminisme, avui i sempre". Seguidament, el grup ha enfilat cap al Carrer Buxadé per a reivindicar els habitatges i els seus baixos buits, en contrast al segle passat, quan eren plens de comerços i veïns, tal com indiquen els diferents cartells en cada porta que mostren les feines que s'hi feien. Per a posar en valor aquests espais -ara abandonats i en ruïnes- algunes manifestants han enganxat cartells amb l'escrit "aquí hi havia vida", alhora que demanaven a crits "volem treballar al Berguedà". La marxa ha finalitzat al mateix punt de sortida, a la plaça de les Dones, tal com va rebatejar-la el mateix moviment feminista durant la jornada del 8M del 2018.
 

La marxa reivindica els espais buits del casc antic de la ciutat. Foto: Joan Obiols

Arxivat a