La Diputació dóna 737.000€ al Consell Comarcal i 470.000 als ajuntaments per cohesió social

L'ajuda té una vigència d'un any, tot i que s'allargarà fins el juny del 2016 | Maribel Iglesias afirma que serà un "pla de xoc" per sufragar les mancances dels serveis bàsics

Redacció
02 de juny del 2015
Actualitzat a les 17:35h
Maribel Iglesias
Maribel Iglesias | Aida Morales

La regidora Maribel Iglesias Foto: Aida Morales


Aquest 2015, el Consell Comarcal del Berguedà i diferents ajuntaments de la comarca tenen un plus econòmic de més de 1.200.000 euros per reforçar els programes de garantia de la cohesió social. Uns diners d'un pla específic que ha donat la Diputació de Barcelona de manera excepcional per ampliar la cobertura de les urgències socials, i ajudar a posar èmfasi a les necessitats bàsiques.

Segons ha exlicat a NacióBerguedà la consellera comarcal i regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de Berga, Maribel Iglesias, es tracta d'un import de 737.519 euros per a l'ens comarcal, i d'una ajuda de 471.000 euros que va destinada a diferents ajuntaments -d'entre els quals Berga se'n queda 70.000- per realitzar un "pla de xoc" en temes d'emergència social. Amb aquests diners, el Consell Comarcal ha intentat fer un “recull” de les problemàtiques més importants i de les mancances més rellevants dels dels serveis bàsics, que serà sobre el que s'actuarà.

Entre aquestes, i de manera complementària amb els ajuntaments, s'ha ampliat el topall mensual d'ajuda per a les necessitats bàsiques. En altres paraules, cada família que els serveis socials ho determinin “rebrà més diners” per fer front als productes de primera necessitats. D'altra banda, el Consell també donarà suport econòmic als bancs d'aliments per a comprar primeres matèries. “On no hi arriben les entitats o els ajuntaments, hi intentarem arribar des del Consell”, ha declarat la regidora. 

Per altra banda, també es posarà èmfasi en la infància i l'adolescència. D'aquesta manera, es garantirà que hi hagi totes les beques menjador cobertes, i no només el percentatge que sufraga la Generalitat i, en el cas dels infants en risc, "garantir que no els falti res a l'escola". També es donarà suport a les entitats que organitzen activitats d'estiu de lleure inclusiu, perquè hi puguin participar nens en risc d'exclusió. 

Una altra de les mancances detectades és la dificultat de moltes famílies amb problemes a l'hora de trobar llocs de feina. Per això, segons ha explicat Iglesias, es fomentaran plans d'ocupació, i es pensarà una metodologia per donar cobertura a les persones majors de 55 anys, moltes de les quals “tenen treballs per trobar feina i potser els hi falta poc temps de cotització per acabar tenint pensió de jubilació”. En aquest aspecte, també es tindran en compte les persones en risc d'exclusió social “que tenen dificultats per inserir-les en un itinerari normal de treball”, així com les víctimes de violència de gènere. 

Tot això, però, s'ha de portar a terme en un termini màxim d'un any, segons va explicar Sergi Roca a la darrera sessió plenària del Consell Comarcal. En un principi, l'ajuda tindria validesa fins al 31 de desembre, tot i que una pròrroga la permetrà allargar fins al juny del 2016. Per a Iglesias, la no continuïtat garantida és un dels problemes fonamentals d'aquestes ajudes. No obstant això, considera que, en el que es pugui, ara s'ha d'aprofitar, motiu pel qual ha assegurat que diversos tècnics del Consell i dels ajuntaments ja hi estan treballant.