1 de 10
PATUM 2022

La Guita Grossa destinarà els diners de les samarretes pels 400 anys de les comparses de la Patum a la lluita contra el càncer infantil

Des d'aquest dimecres, ja es poden comprar en diferents establiments de Berga a un preu de 12 euros i amb talles per a totes les edats

Els beneficis es destinaran a l'Hospital sant Joan de Déu de Barcelona, pioner en la investigació del càncer infantil | Joan Obiols
per Joan Obiols, Berga, Catalunya | 2 de març de 2022 a les 12:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Guita Grossa ha fet públic, aquest dimarts en roda de premsa, el disseny de la samarreta que ha creat per a homenatjar totes les comparses de la Patum pel seu 400è aniversari: la Guita Grossa, els Turcs i Cavallets, el Tabal, els Àngels, les Maces i els Plens. La iniciativa, que ha rebut el suport de tots els caps de colla implicats, va encaminada a recaptar diners per a l'associació de persones afectades pel càncer del Berguedà, Ginkgo, que destinarà els beneficis a l'Hospital sant Joan de Déu de Barcelona per a reforçar la seva tasca en la investigació del càncer infantil.

La presidenta de Ginkgo, Aurora Fernández, ha valorat molt positivament la iniciativa de la Guita Grossa i ha destacat que era molt necessària: "Amb la pandèmia hem notat que les aportacions s'han aturat". El 80% del pressupost per a la investigació del càncer de l'Hospital Sant Joan de Déu correspon als diners que recapten les associacions com Ginkgo i les famílies afectades, i s'ha vist molt reduït en els darrers mesos. Per a revertir-ho, Fernández convida tothom a "apostar" per aquesta samarreta.


Des d'aquest dimecres, hi ha 1.000 unitats a la venda en diversos establiments de Berga -el Rincón Gallego, el bar Pica-Pica, la botiga del Molí del Castell al Vall, el local de Ginkgo, el gimnàs Ceec i el Forn l'Espurna- a un preu de 12 euros i amb talles per a totes les edats, inclús pels infants d'1 a 6 anys. La samarreta és de color negre i té dos dissenys: a la part davantera, hi ha la imatge de la Guita Grossa, una Maça, un Ple i el Tabal. A la part de darrera, apareix unes ales que representen els Àngels i els Turcs i Cavallets, i un volcà que fa referència a les espurnes de la plaça de Sant Pere.

Per la seva banda, el cap de colla, Jordi Capdevila, ha explicat que la creació d'aquesta samarreta ha estat consensuada entre totes les comparses que hi figuren i que ja s'ha presentat davant el Patronat de la festa. Capdevila ha expressat la voluntat que tenia la guita de fer una única samarreta conjunta entre totes les comparses que celebren els 400 anys, d'aquesta manera, creu que "podríem haver recaptat més beneficis". Fa dues setmanes, les Maces i els Plens van presentar el disseny de la seva samarreta commemorativa.


La celebració dels 400 anys correspon al 2021, però es va haver d'ajornar per la pandèmia. El secretari de la comparsa, Manel Fernández Sosa, ha recalcat que l'aniversari "és una mica simbòlic": "Parlem de 400 anys, però realment són molts més", ha assenyalat. Els primers documents de la Guita Grossa daten del 1621. Segons Fernández, no es pot demostrar l'existència anterior de la guita, però és "de lògica que ja existia", ha volgut aclarir.

La Guita Grossa preveu celebrar més actes durant la Patum per a commemorar els 400 anys de la comparsa. Ara mateix, no estan tancats, però en les pròximes setmanes, n'explicaran els detalls.

 

Participació