Santa Maria de Merlès estrena el primer escorxador mòbil de Catalunya

Era una reivindicació històrica dels ramaders i evita que hagin de fer llargs desplaçaments per sacrificar els animals

Redacció
17 de febrer del 2022
Actualitzat a les 18:28h
La consellera d'Acció Climàtica i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha assistit a Santa Maria de Merlès
La consellera d'Acció Climàtica i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha assistit a Santa Maria de Merlès | ARCA
Santa Maria de Merlès ha acollit aquest dijous a la tarda, l'acte d'arrencada del primer escorxador mòbil per a xais i cabres de Catalunya, on ha participat la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, el president de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), Francesc Lluch, i el ramader i promotor de l'escorxador Ramon Bach. Aquesta nova instal·lació és molt útil en aquelles zones on no tenen escorxadors propers i evita que els ramaders hagin de fer centenars de quilòmetres per sacrificar el bestiar.

El nou escorxador s'ha equipat sobre un camió i disposa d'una zona exterior amb una plataforma elevadora i diverses cledes metàl·liques que actuen com a tancat per a 4 o 5 animals. A l'interior, el vehicle té habilitades diverses zones diferenciades per àrees netes i brutes, així com una càmera de fred per guardar les canals fins que s'expulsen per una porta lateral. El vehicle també disposa de l'equipament necessari per poder desenvolupar la matança amb les màximes condicions del benestar animal i garantir un servei ràpid i efectiu, asseguren des de l'ARCA.

La iniciativa, que ja va presentar-se públicament fa uns quants mesos i s'havia de posar en marxa el setembre passat, ha estat impulsada pel departament d'Acció Climàtica a través de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i dels Grups d'Acció Local. El projecte ha tingut un cost de 96 mil euros, cofinançats amb els fons FEDER i la Diputació de Barcelona. La consellera Jordà ha explicat que amb l'autorització d'aquest primer escorxador mòbil s'obre una línia de treball fins ara tancada que "ens permetrà la posada en marxa d'instal·lacions similars en determinades zones on siguin necessaris".

Per la seva banda, el president d'ARCA, Francesc Lluch, ha defensat que l'estrena de l'escorxador suposa un pas molt important: "Que la gent del món rural de Catalunya pugui viure, treballar i fer la seva activitat des del seu territori". En la mateixa línia, el ramader Ramon Bach, ha assenyalat que la instal·lació "permetrà mantenir la gent al territori i aturar el tancament d'explotacions d'oví, un sector molt envellit". "Hem de treballar per aconseguir que les nostres explotacions siguin viables, per tal que el relleu generacional sigui possible", ha defensat.

Pla de suport als petits escorxadors
El departament d'Acció Climàtica i Agenda Rural té en marxa un Pla de suport als petits escorxadors per a mantenir l'arrelament dels ramaders al territori i fomentar l'economia local. L'any 2021, fins a 34 petits escorxadors de proximitat repartits per Catalunya, es van beneficiar de la línia d'ajuts de 415.000 euros. Per aquest any 2022, s'han acollit a l'ajut un total de 17 escorxadors, i se'ls ha concedit un total 528.690 euros.

En els darrers anys, han tancat l'activitat diversos escorxadors de baixa capacitat i això ha comportat que el bestiar de les explotacions ramaderes s'hagi de dur a escorxadors més allunyats. Segons expliquen des del departament, aquesta situació afecta sovint petites explotacions situades a les zones desfavorides i de muntanya, i n'ha ocasionat en algun cas el tancament. Molts dels escorxadors petits que encara estan oberts a Catalunya es troben en situacions complicades de viabilitat.