El Parlament de Catalunya insta el Govern a activar les obres d'ampliació del polígon d'Olvan

Esquerra Republicana i Junts demanen l'inici de la fase 1 per a solucionar la demanda d'empreses i aturar la deslocalització industrial

Redacció
16 de febrer del 2022
Actualitzat a les 22:45h
El teixit econòmic i social del Berguedà demana amb urgència el nou polígon d'Olvan
El teixit econòmic i social del Berguedà demana amb urgència el nou polígon d'Olvan | CCB
Esquerra Republicana i Junts per Catalunya han presentat conjuntament aquest dimarts, una proposta de resolució al Parlament de Catalunya que insta el Govern de la Generalitat -format pels mateixos grups promotors- a activar les obres d'ampliació del polígon industrial d'Olvan amb el desenvolupament de la totalitat de la fase 1, amb l'objectiu de solucionar la demanda actual d'empreses i aturar la deslocalització industrial al Berguedà. La proposta ha estat aprovada amb el vot favorable de tots els grups i l’abstenció de Vox.

L'exdelegada del Govern a la Catalunya central i actual diputada d'ERC, Alba Camps, ha estat l'encarregada dels republicans per a defensar la proposta. Camps ha alertat a la cambra que "el Berguedàestà perdent empreses que van néixer i volen créixer a la comarca, però que no tenen l'opció de fer-ho perquè no hi ha sòl industrial disponible". "Això no ens ho mereixem, ni ens ho podem permetre", ha relatat. També ha demanat un reconeixement per a la comarca, que l'ha definit com a agrícola, ramadera i que compta amb un llegat històric industrial: "Som innovació, som coneixement, som empreses punteres i tenim projectes que poden servir d'exemple arreu del país", ha remarcat.

El polígon d'Olvan, que va veure la llum l'any 2009, acumula actualment una inversió de 6,5 milions d'euros, però sense que "hi hagi hagut un retorn a la comarca", ha defensat Camps. Els ajuntaments, les associacions d'empresaris i una gran part del teixit econòmic i social de la comarca consideren plegats la urgència de l'activació del polígon d'Olvan. En aquest sentit, Camps ha volgut reconèixer i agrair la tasca desenvolupada per l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB), una entitat que "fa anys que treballa per aquest reconeixement comarcal i és en part gràcies a la seva tasca que avui estem parlant aquí", ha dit.

Camps també ha defensat que el model d'economia que permeti desenvolupar aquest nou polígon ha d'anar d'acord amb els criteris i forma del Berguedà: "Apostem per una economia d'acord amb el territori i contextualitzada, que faci créixer l'entorn i, per tant, que no el destrossi. Una economia sostenible ambientalment, econòmicament i socialment, que generi llocs de treball dignes i sigui responsable amb el territori que l'acull", ha exposat. La diputada ha finalitzat la seva intervenció amb la petició que des d'Incasòl "s'entengui el
nostre territori no només com a territorialment estratègic, sinó també nacionalment estratègic. Tenim molt a oferir, no només a escala local sinó de país". "No som una comarca de pas, som una comarca de pes", ha sentenciat.